Категорія
Новини
Дата

ЄС відкриває новий механізм для спільних закупівель газу AggregateEU

1 хв читання

Європейський Союз запускає новий інструмент для спільних закупівель газу – AggregateEU, пише Bloomberg. Таким чином, блок робить перший крок у створенні пулу покупців природного газу та обʼєднанні їх із продавцями, щоб уникнути стрибків цін, які вразили енергетичні ринки минулого року.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Новий інструмент для спільних закупівель газу, відомий як AggregateEU, офіційно відкривається у вівторок, 25 квітня, о 9:00 за брюссельським часом. 
  • Компанії зможуть почати подавати свої прогнози попиту на газ на 12 місяців, починаючи з червня.
  • ЄС запускає AggregateEU, щоб знизити волатильність цін, що спостерігається в умовах енергетичної кризи.

Контекст

У січні віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович повідомив Reuters, що Європейська комісія прагне до того, щоб країни ЄС розпочали спільні закупівлі газу «задовго до літа». Деякі офіційні особи ЄС кажуть, що певні великі енергетичні компанії висловили небажання приєднуватися до закупівель, оскільки вже можуть вести переговори щодо своїх газових угод і сумніваються, що схема ЄС забезпечить нижчі ціни. Країни ЄС мають забезпечити участь своїх місцевих компаній у агрегуванні попиту на газ із обсягами, еквівалентними 15% газу, необхідного для заповнення сховищ цієї країни на 90% потужності.

За даними Євростату, у масштабах ЄС потреба у 15% – це близько 13,5 млрд кубометрів газу, що становить невелику частину від загального обсягу імпорту газу блоком, який у 2021 році становив 338 млрд кубометрів.

У березні ЄС планував зробити свої перші кроки на світовому ринку природного газу як картель покупців у квітні, прагнучи знизити ціни на енергоносії та забезпечити стабільні поставки, пише Bloomberg. За словами Шефчовича, загальний попит 27 членів блоку і трьох сусідніх країн становитиме 24 млрд кубометрів протягом наступних трьох років. Після оголошення тендера у квітні ЄС очікує, що перші контракти з постачальниками будуть підписані приблизно у червні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд