Категорія
Новини
Дата

«Газпром» запропонував ввести вільні ціни на газ на внутрішньому ринку на тлі падіння експорту

«Газпром» прагне збільшити доходи від продажу газу на внутрішньому ринку та пропонує уряду лібералізувати оптові ціни для промислових споживачів в окремих регіонах, пише «Коммерсантъ». Компанія зіткнулася з падінням експорту після початку вторгнення РФ в Україну.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, «Газпром» запропонував поступово вводити вільні ціни на газ для промислових споживачів на внутрішньому ринку, про це свідчать матеріали держради з енергетики від 30 березня. Цю ідею висловив представник «Газпрому», наголосивши, що газова галузь «має змістити фокус із експортно орієнтованої моделі на внутрішній ринок». Він запропонував почати експеримент із кількох пілотних регіонів.
  • Федеральна антимонопольна служба РФ заявила, що спершу необхідно забезпечити недискримінаційний доступ до трубної газової інфраструктури. 
  • «Другим обовʼязковим етапом для лібералізації оптових цін на газ є створення репрезентативного індикатора, яке можливе у рамках чинних механізмів. Наприклад, за рахунок розвитку біржової торгівлі газом», – повідомили у службі. 
  • Зараз «Газпром» продає газ споживачам за тарифом, що встановлюється ФАС, за винятком невеликих обсягів, що реалізуються на біржі. Незалежні виробники можуть продавати газ за вільною ціною, але на практиці орієнтуються на тариф і, коли це вигідно, пропонують невелику знижку. 
  • Водночас «Газпром» (частка на внутрішньому ринку становить близько 63%) зобовʼязаний продавати газ саме за тарифом усім споживачам.
  • Представник «Газпрому» вважає, що в результаті незалежні виробники забирають собі високоприбуткові регіони та витісняють компанію з ринку, тому «цінову дискримінацію щодо компанії потрібно усунути». На всі зміни ринку, на його думку, може знадобитися орієнтовно один-два роки.
  • Видання зазначає, що лібералізація оптових цін на газ у РФ з перервами обговорюється як мінімум із 2000-х років, але реформи так і не відбулося.

Контекст

Експорт російського газу до Європи трубопроводами у 2022 році різко впав до пострадянського мінімуму, оскільки його найбільший покупець скоротив імпорт через війну в Україні, а магістральний газопровід пошкоджений вибухами, про це свідчать розрахунки Reuters і дані «Газпрому». Один із попередніх мінімумів продажів газу у далеке зарубіжжя був 1995-го.

«Газпром» повідомив, що його експорт за межі колишнього Радянського Союзу у 2022 році досяг 100,9 млрд кубометрів. Це падіння більш ніж на 45% порівняно зі 185,1 млрд кубометрів у 2021-му й включає постачання до Китаю трубопроводом «Сила Сибіру».

Постачання російського газопроводу в обсязі 100,9 млрд кубометрів, які «Газпром» визначає як експорт у «далеке зарубіжжя» або за межі колишнього Радянського Союзу, є одним з найнижчих із часів розпаду Радянської держави 1991 року. За даними «Газпром експорту», один із попередніх пострадянських мінімумів продажів газу «Газпромом» у «далеке зарубіжжя» був 1995-го на рівні 117,4 млрд кубометрів.

Росії вдалося компенсувати зниження імпорту газу до Європи вищими цінами на енергоносії, оскільки доходи її бюджету від нафти та газу підскочили більш ніж на третину за перші 10 місяців 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні