У Єврокомісії розраховують провести перші спільні закупівлі газу до початку літа /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Єврокомісії розраховують провести перші спільні закупівлі газу до початку літа

Getty Images

Європейська комісія прагне до того, щоб країни ЄС розпочали спільні закупівлі газу «задовго до літа», заявив у понеділок віце-президент Єврокомісії Марош Шефкович, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Після першої зустрічі представників країн Європейського Союзу для координації запланованих закупівель Шефкович сказав, що він закликав країни-члени оперативно взаємодіяти з гравцями ринку у своїх країнах, щоб оцінити обсяги газу, які вони спільно купуватимуть.
  • Шефкович попросив представників промисловості підтвердити, чи зацікавлені вони у приєднанні до схеми ЄС щодо спільної купівлі газу, що, як сподівається Комісія, дасть змогу Європі поповнити сховища та домовитися про нижчі ціни, використовуючи колективну купівельну спроможність країн. «Ми працюємо у щільному графіку, щоб вчасно підготуватися до наступної зими та сезону заповнення сховищ», – сказав він.
  • Деякі офіційні особи ЄС кажуть, що певні великі енергетичні компанії висловили небажання приєднуватися до закупівель, оскільки вже можуть вести переговори щодо своїх газових угод і сумніваються, що схема ЄС забезпечить нижчі ціни.
  • Комісія має намір оприлюднити кількість газу, яку європейські країни планують спільно закупити на початку весни, щоби залучити пропозиції постачальників.
  • Країни ЄС мають забезпечити участь своїх місцевих компаній у агрегуванні попиту на газ із обсягами, еквівалентними 15% газу, необхідного для заповнення сховищ цієї країни на 90% потужності.
  • За даними Євростату, у масштабах ЄС потреба у 15% становить близько 13,5 млрд кубометрів газу, що становить невелику частину від загального обсягу імпорту газу блоком, який у 2021 році становив 338 млрд кубометрів.

Контекст

Країни ЄС досягли угоди про обмеження ціни на природний газ на рівні €180 за 1 МВт·год або менше $2000 за тисячу кубометрів. Так званий механізм корекції газового ринку застосовуватиметься з 15 лютого. Єврокомісія раніше заявляла, що обмеження має бути стримуючим фактором, а не інструментом, який слід активно використовувати. Він спрямований не на штучне встановлення цін, а на те, щоб запобігти екстремальним стрибкам. 

Уряд Чехії, який головує в ЄС, пропонував знизити цінову стелю до €188 за МВт·год проти €275, запропонованих Єврокомісією. Стеля цін на газ у ЄС запроваджується як захід для боротьби з інфляцією, яка в останні місяці перебуває на історичних максимумах. Хоча європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько €100 за МВт·год, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року.

Раніше Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні