У Єврокомісії розраховують провести перші спільні закупівлі газу до початку літа /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Єврокомісії розраховують провести перші спільні закупівлі газу до початку літа

2 хв читання

Getty Images

Європейська комісія прагне до того, щоб країни ЄС розпочали спільні закупівлі газу «задовго до літа», заявив у понеділок віце-президент Єврокомісії Марош Шефкович, пише Reuters.

Ключові факти

  • Після першої зустрічі представників країн Європейського Союзу для координації запланованих закупівель Шефкович сказав, що він закликав країни-члени оперативно взаємодіяти з гравцями ринку у своїх країнах, щоб оцінити обсяги газу, які вони спільно купуватимуть.
  • Шефкович попросив представників промисловості підтвердити, чи зацікавлені вони у приєднанні до схеми ЄС щодо спільної купівлі газу, що, як сподівається Комісія, дасть змогу Європі поповнити сховища та домовитися про нижчі ціни, використовуючи колективну купівельну спроможність країн. «Ми працюємо у щільному графіку, щоб вчасно підготуватися до наступної зими та сезону заповнення сховищ», – сказав він.
  • Деякі офіційні особи ЄС кажуть, що певні великі енергетичні компанії висловили небажання приєднуватися до закупівель, оскільки вже можуть вести переговори щодо своїх газових угод і сумніваються, що схема ЄС забезпечить нижчі ціни.
  • Комісія має намір оприлюднити кількість газу, яку європейські країни планують спільно закупити на початку весни, щоби залучити пропозиції постачальників.
  • Країни ЄС мають забезпечити участь своїх місцевих компаній у агрегуванні попиту на газ із обсягами, еквівалентними 15% газу, необхідного для заповнення сховищ цієї країни на 90% потужності.
  • За даними Євростату, у масштабах ЄС потреба у 15% становить близько 13,5 млрд кубометрів газу, що становить невелику частину від загального обсягу імпорту газу блоком, який у 2021 році становив 338 млрд кубометрів.

Контекст

Країни ЄС досягли угоди про обмеження ціни на природний газ на рівні €180 за 1 МВт·год або менше $2000 за тисячу кубометрів. Так званий механізм корекції газового ринку застосовуватиметься з 15 лютого. Єврокомісія раніше заявляла, що обмеження має бути стримуючим фактором, а не інструментом, який слід активно використовувати. Він спрямований не на штучне встановлення цін, а на те, щоб запобігти екстремальним стрибкам. 

Уряд Чехії, який головує в ЄС, пропонував знизити цінову стелю до €188 за МВт·год проти €275, запропонованих Єврокомісією. Стеля цін на газ у ЄС запроваджується як захід для боротьби з інфляцією, яка в останні місяці перебуває на історичних максимумах. Хоча європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько €100 за МВт·год, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року.

Раніше Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні