У ЄС планують оголосити тендер на перші спільні закупівлі газу вже у квітні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У ЄС планують оголосити тендер на перші спільні закупівлі газу вже у квітні

Getty Images

Європейський Союз планує зробити свої перші кроки на світовому ринку природного газу як картель покупців наступного місяця, прагнучи знизити ціни на енергоносії та забезпечити стабільні поставки, пише Bloomberg. За словами віце-президента Єврокомісії Мароша Шефковича, загальний попит 27 членів блоку і трьох сусідніх країн становитиме 24 млрд кубометрів протягом наступних трьох років.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Після оголошення тендера у квітні ЄС очікує, що перші контракти з постачальниками будуть підписані приблизно у червні.
  • Спільні закупівлі газу – це новий інструмент, який блок застосував, щоб обмежити стрибок цін на енергоносії, спричинений припиненням постачання з Росії після вторгнення Москви до України. Незважаючи на те, що ціни на газ і електроенергію нині становлять лише невелику частину їхніх серпневих рекордів, вони підвищують споживчу інфляцію і знижують конкурентоспроможність місцевих компаній.
  • «Ми створюємо нову систему, яка посилить конкуренцію, залучить нових постачальників та знизить ціни на енергоносії. Відколи ми розпочали цей захід, міжнародні постачальники виявили величезний інтерес», – зазначив Шефкович. 
  • Також віце-президент Єврокомісії сказав, що він помітив інтерес до спільних закупівель з боку споживачів промислового газу в таких секторах, як сталеливарний, алюмінієвий, керамічний, скляний та автомобільний.
  • За словами Шефковича, з боку пропозиції понад 50 компаній із усього світу зацікавлені у співпраці з Європою через енергетичну платформу. Після першого тендера ЄС регулярно організовуватиме додаткові спільні закупівлі, щоб забезпечити достатню кількість газу в блоці.
  •  Тоді як європейські сховища все ще заповнені приблизно на 61%, переважно завдяки мʼякій зимі, акцент вже зміщується на поповнення запасів перед наступним опалювальним сезоном.

Контекст

Країни ЄС досягли угоди про обмеження ціни на природний газ на рівні €180 за 1 МВт·год або менше $2000 за 1000 кубометрів. Так званий механізм корекції газового ринку застосовується з 15 лютого. Єврокомісія раніше заявляла, що обмеження має бути стримуючим фактором, а не інструментом, який слід активно використовувати. Він спрямований не на штучне встановлення цін, а на те, щоб запобігти екстремальним стрибкам. 

В січні Шефкович повідомив Reuters, що Європейська комісія прагне до того, щоб країни ЄС розпочали спільні закупівлі газу «задовго до літа». Деякі офіційні особи ЄС кажуть, що певні великі енергетичні компанії висловили небажання приєднуватися до закупівель, оскільки вже можуть вести переговори щодо своїх газових угод і сумніваються, що схема ЄС забезпечить нижчі ціни. Країни ЄС мають забезпечити участь своїх місцевих компаній у агрегуванні попиту на газ із обсягами, еквівалентними 15% газу, необхідного для заповнення сховищ цієї країни на 90% потужності.

За даними Євростату, у масштабах ЄС потреба у 15% – це близько 13,5 млрд кубометрів газу, що становить невелику частину від загального обсягу імпорту газу блоком, який у 2021 році становив 338 млрд кубометрів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні