Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ готується знову підвищити відсоткові ставки. Напередодні Федрезерв США підвищив ставку до найвищого рівня за 22 роки

Федеральна резервна система США підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними засобами на 25 базисних пунктів, до 5,25-5,5% річних, це найвищий рівень за 22 роки, пише Financial Times. Очікується, що сьогодні ЄЦБ теж вкотре підвищить відсоткові ставки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Підвищення ставки у США в середу, 26 липня, слідувало за короткою паузою на попередньому засіданні в червні, коли ФРС залишила базову ставку незмінною. 
  • У той час голова ФРС Джером Павелл зазначив, що центральний банк застосовуватиме поступовий підхід до підвищення ставок.
  • Нині в заяві ФРС йдеться, що інфляція залишається «підвищеною», приріст робочих місць останніми місяцями був «стійким», а економічна активність зростала «помірними темпами».
  • На прес-конференції після ухвалення рішення Павелл відмовився говорити про те, чи ФРС знову підвищуватиме ставки на своєму наступному засіданні у вересні.
  • Підвищивши свою базову ставку з майже нуля в березні 2022 року до більш ніж 5%, ФРС тепер наблизилася до рівня вартості запозичень, який вона вважає необхідним для своєчасного зниження інфляції до цільового рівня в 2%.
  • За даними Bloomberg, 27 липня Європейський центральний банк теж підвищить відсоткові ставки, економісти прогнозують підвищення депозитної ставки до 3,75% із 3,5%.

Контекст

У травні Федеральна резервна система (ФРС) США підняла ключову ставку на 25 базисних пунктів, до 5–5,25% річних, йдеться у заяві Федеральної комісії з відкритих ринків (FOMC).

У червні Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів (б.п.). Базову процентну ставку за кредитами збільшено до 4%, ставку за депозитами – до 3,5%, ставку за маржинальними кредитами – до 4,25% з 21 червня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні