Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ готується знову підвищити відсоткові ставки. Напередодні Федрезерв США підвищив ставку до найвищого рівня за 22 роки

1 хв читання

Федеральна резервна система США підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними засобами на 25 базисних пунктів, до 5,25-5,5% річних, це найвищий рівень за 22 роки, пише Financial Times. Очікується, що сьогодні ЄЦБ теж вкотре підвищить відсоткові ставки.

Ключові факти

  • Підвищення ставки у США в середу, 26 липня, слідувало за короткою паузою на попередньому засіданні в червні, коли ФРС залишила базову ставку незмінною. 
  • У той час голова ФРС Джером Павелл зазначив, що центральний банк застосовуватиме поступовий підхід до підвищення ставок.
  • Нині в заяві ФРС йдеться, що інфляція залишається «підвищеною», приріст робочих місць останніми місяцями був «стійким», а економічна активність зростала «помірними темпами».
  • На прес-конференції після ухвалення рішення Павелл відмовився говорити про те, чи ФРС знову підвищуватиме ставки на своєму наступному засіданні у вересні.
  • Підвищивши свою базову ставку з майже нуля в березні 2022 року до більш ніж 5%, ФРС тепер наблизилася до рівня вартості запозичень, який вона вважає необхідним для своєчасного зниження інфляції до цільового рівня в 2%.
  • За даними Bloomberg, 27 липня Європейський центральний банк теж підвищить відсоткові ставки, економісти прогнозують підвищення депозитної ставки до 3,75% із 3,5%.

Контекст

У травні Федеральна резервна система (ФРС) США підняла ключову ставку на 25 базисних пунктів, до 5–5,25% річних, йдеться у заяві Федеральної комісії з відкритих ринків (FOMC).

У червні Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів (б.п.). Базову процентну ставку за кредитами збільшено до 4%, ставку за депозитами – до 3,5%, ставку за маржинальними кредитами – до 4,25% з 21 червня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні