Категорія
Новини
Дата

Федрезерв США вдесяте поспіль підвищив ключову ставку, але натякнув на паузу

1 хв читання

Федеральна резервна система (ФРС) США знову підняла ключову ставку – цього разу на 25 базисних пунктів, до 5–5,25% річних, йдеться у заяві Федеральної комісії з відкритих ринків (FOMC). Голова ФРС Джером Павелл заявив, що відомство продовжуватиме жорстку політику для того, щоб приборкати інфляцію.

Ключові факти

  • Наразі це найвищий рівень ставки за останні 16 років та десяте підвищення поспіль. Павелл заявив, що поки що регулятор має намір продовжувати жорстку політику.
  • «Комітет буде уважно стежити за інформацією, що надходить, і оцінювати наслідки для монетарної політики», – йдеться в заяві FOMC. Порівняно із заявою у березні зник рядок про те, що комітет «очікує, що деяке додаткове посилення монетарної політики може бути доцільним», – зазначає Bloomberg
  • Павелл сказав, що банківські умови «в основному покращилися» з початку березня, але наголосив, що напруга в секторі «здається, вимагає ще більш жорстких умов кредитування для домогосподарств і підприємств».
  • Голова ФРС вважає, що економіка США уникне рецесії. Водночас інвестори очікують, що більше ставку регулятор цього року не підвищуватиме.

Контекст

Як писало напередодні FT, перед ФРС стояло завдання повернути довіру до банківського сектору. Через падіння акцій кількох регіональних банків після краху First Republic деякі аналітики припускали, що Федрезерв утримається від підвищення ставки вже 3 травня, зазначає Bloomberg.

Споживчі ціни в США у березні майже не зросли. Інфляція сповільнилася до 5% у річному обчисленні, що є найнижчим показником із травня 2021 року.

Однак вона залишається вищою за ціль ФРС, і попередні підвищення ставки недостатньо вплинули на темпи зростання цін, через що більшість аналітиків все ж таки сходилися в прогнозах, що ФРС вкотре підвищить ставку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні