Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ підвищив основні відсоткові ставки на 25 базисних пунктів

Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів (б.п.) за підсумками засідання у четвер, 15 червня, йдеться у релізі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням ЄЦБ, базову процентну ставку за кредитами збільшено до 4%, ставку за депозитами – до 3,5%, ставку за маржинальними кредитами – до 4,25% з 21 червня.
  • Зазначається, що інфляція знижується, але прогнозується, що вона залишиться занадто високою протягом занадто тривалого часу. Рада керівників ЄЦБ прагне забезпечити своєчасне повернення інфляції до свого середньострокового цільового рівня 2%, тому сьогодні вона вирішила підняти три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів.
  • Згідно з червневими макроекономічними прогнозами, очікується, що загальна інфляція складе в середньому 5,4% у 2023 році, 3,0% – у 2024-му та 2,2% – у 2025-му. 
  • У ЄЦБ додали, що майбутні рішення Ради керуючих забезпечать, щоб ключові процентні ставки були доведені до рівнів, достатньо обмежувальних для досягнення своєчасного повернення інфляції до показника в 2% і її збереження на цьому рівні. 

Контекст

У листопаді Єврокомісія погіршила прогнози економічного зростання та інфляції на 2023 рік. Комісія вважала, що зростання цін тепер становитиме в середньому 8,5% цього року та 6,1% у 2023-му. Обидва прогнози помітно перевищують прогнози, зроблені у липні, у 2023-му Єврокомісія прогнозувала зростання лише на 0,3% порівняно з попереднім прогнозом у 1,4%.

У лютому Європейська комісія прогнозувала, що економіка єврозони цього року буде кращою, ніж побоювалися раніше, оскільки тепла зима та великі обсяги зберігання газу допомагають помʼякшити енергетичну кризу, а ринок праці тримається, пише Bloomberg. Офіційні представники Європейського Союзу в Брюсселі підвищили прогноз зростання цього року, передбачивши розширення валютного блоку на 0,9%, і заявили, що рецесії вдасться уникнути. Вони також знизили прогноз зростання споживчих цін, хоча він залишається високим – на рівні 5,6%.

Інфляція в єврозоні впала більше, ніж очікували економісти, досягнувши найнижчого рівня з моменту вторгнення Росії в Україну більше року тому – 6,1%, пише Financial Times. Водночас голова Європейського центрального банку Крістін Лагард каже, що для стримування постійного цінового тиску потрібне подальше підвищення процентних ставок.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові процентні ставки на 25 базисних пунктів за підсумками засідання 4 травня, йдеться у релізі. Згідно з рішенням ЄЦБ, базову процентну ставку за кредитами збільшено до 3,75%, ставку за депозитами – до 3,25%, ставку за маржинальними кредитами – до 4%. 

Ціновий тиск у єврозоні залишається вищим, ніж у США, де інфляція споживчих цін у квітні знизилася до 4,9%. Ціни як у єврозоні, так і в США знижуються швидше, ніж у Великій Британії, де інфляція у квітні досягла 8,7%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні