Категорія
Новини
Дата

Центробанк Туреччини підвищив ключову ставку з 15% до 17,5%, ліра продовжує падати

Центральний банк Туреччини підвищив ключову ставку на 2,5 процентного пункту – до 17,5% порівняно з 15% раніше, йдеться у пресрелізі за підсумками засідання Ради директорів банку. Це найвищий рівень ставки з вересня 2021 року. Водночас курс турецької ліри продовжує падати.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рада директорів підтвердила наміри продовжувати посилення грошово-кредитної політики. Регулятор намагається задати курс на сповільнення інфляції та стабілізувати інфляційні очікування.
  • Як зазначається у повідомленні, рішення прийматимуться на передбачуваній основі й з урахуванням даних, що надходять.
  • Курс ліри падає до долара після рішення регулятора. Пара долар/ліра за даними на 14:45 за Києвом торгується на рівні 26,91 ліри проти 26,78 ліри на закриття попередньої сесії, ліра втрачає близько 0,5%.

Контекст

22 червня Центробанк Туреччини підвищив ключову ставку з 8,5% до 15% річних. 

Рішення суттєво підвищити ключову ставку стало першим посиленням грошово-кредитної політики з березня 2021 року й першим рішенням після призначення головою ЦБ Хафізе Гайє Еркан.

Її було призначено на посаду на початку червня – через тиждень після перемоги на президентських виборах Реджепа Ердогана. Раніше Еркан займала керівні посади у банках Goldman Sachs і First Republic. 

Експерти очікували, що таке рішення може сигналізувати, що Ердоган відмовиться від старого курсу грошово-кредитної політики, який спровокував рекордну інфляцію та обвал курсу ліри.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні