Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ підвищив ставки на 50 базисних пунктів

Європейський центральний банк підвищив всі три ключові процентні ставки на пів відсотка на знак своєї стурбованості тим, що інфляція залишається високою, незважаючи на недавнє падіння цін на енергоносії, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Отже, базову процентну ставку за кредитами збільшено до 3%, ставку за депозитами – до 2,5%, ставку за маржинальними кредитами – до 3,25%.
  • Внаслідок підвищення базова ставка ЄЦБ за депозитами досягла 2,5%, найвищого рівня з часів світової фінансової кризи.
  • Дії ЄЦБ слідують за підвищенням на пів пункту Банком Англії та підвищенням на чверть пункту Федеральною резервною системою США.
  • ЄЦБ сигналізував про свою рішучість продовжувати агресивне посилення, зазначивши у своїй заяві, що він «тримає курс» і має намір підняти відсоткові ставки ще на 50 базисних пунктів на своєму наступному засіданні щодо грошово-кредитної політики у березні, після чого він «оцінить подальший шлях».

Контекст

Керівна рада Європейського центрального банку сьогодні ухвалила рішення підняти три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це було третє поспіль підвищення ставок. Тоді базова процентна ставка зросла до 2%, процентні ставки за маржинальними кредитами – до 2,25%, а ставка за депозитами – до 1,5%.

Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила базову ставку на 25 базисних пунктів – із 4,25–4,5% до 4,5–4,75% річних. Рішення Федеральний комітет з операцій на відкритих ринках (FOMC) ухвалив одностайно. Востаннє на такому рівні базова ставка була у жовтні 2007 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні