Інфляція у єврозоні сповільнилася до 8,5% на тлі зниження цін на енергоносії /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Інфляція у єврозоні сповільнилася до 8,5% на тлі зниження цін на енергоносії

Shutterstock

Інфляція в єврозоні сповільнилася до найнижчого рівня з травня до січня, споживчі ціни зросли у річному обчисленні на 8,5% у січні, знизившись із 9,2% у грудні, пише Financial Times. У Європейському центральному банку готуються запровадити ще одне різке підвищення ставок.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Дані Євростату показали, що споживчі ціни зросли у річному обчисленні на 8,5% у січні, проте базова інфляція, яка виключає зміни цін на продукти харчування та енергоносії та вважається найкращим показником, залишилася незмінною на рекордно високому рівні в 5,2%.
  • Загальний показник виявився нижчим за 9-відсотковий прогноз економістів, опитаних агентством Reuters, і значно нижчим за рекордно високий рівень у 10,6%, досягнутого у жовтні.
  • Очікується, що ЄЦБ підвищить відсоткову ставку за депозитами до 50 базисних пунктів до 2,5%. 
  • Загальна інфляція уповільнюється у більшості розвинених країн, включаючи США та Велику Британію, що відображає зниження світових цін на енергоносії. Проте показники базової інфляції, як і раніше, викликають занепокоєння у політиків. Федеральна резервна система США має намір підняти відсоткову ставку на 25 б.п., тоді як Банк Англії, ймовірно, підвищить базову ставку на 50 б.п.
  • Окремі дані, опубліковані Євростатом у середу, показали, що ринок праці єврозони залишається стійким. Безробіття по всьому блоку в грудні не змінилося і склало 6,6%, що є найнижчим показником з початку реєстрації в 1995 році.

Контекст

Зведений індекс менеджерів із закупівель єврозони S&P Global, що відображає активність у сфері виробництва та послуг, зріс до 50,2 у січні з 49,3 у попередньому місяці. Активність у єврозоні несподівано повернулася до зростання вперше з червня.

Інфляція у єврозоні у грудні знизилася більше, ніж очікувалося, індекс споживчих цін серед європейських країн-членів зріс у річному вирахуванні на 9,2% у грудні, порівняно з 10,1% у попередньому місяці та рекордним річним рівнем у 10,6% у жовтні. На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року зіткнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть врятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Європейці різко скоротили свої витрати на товари у жовтні. Це ознака того, що високі ціни на початку періоду збільшення споживання енергії підштовхують економіку регіону до рецесії.

Цього року економіка єврозони скоротиться, оскільки висока інфляція та потенційна нестача енергії спричиняють скорочення виробництва та спровокують погіршення ситуації на ринку праці, відповідно до опитування економістів, проведеного Financial Times

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні