Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ залишив ключові ставки без змін. До цього регулятор їх підвищував 10 засідань поспіль

Європейський центральний банк залишив ключові ставки без змін. Базова ставка залишилася на рівні 4,5%, ставка за депозитами – на рівні 4%, ставка за маржинальними кредитами – 4,75%, йдеться у пресрелізі регулятора.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Керуюча рада ЄЦБ заявляє, що має твердий намір домогтися повернення інфляції до цільового рівня у 2%. 
  • «Ключові ставки знаходяться на рівні, який, при його підтримці протягом досить тривалого періоду, зробить значний внесок у досягнення цієї мети», – йдеться в повідомленні регулятора. 
  • ЄЦБ акцентував на суттєвому уповільненні інфляції у вересні, коли індекс споживчих цін у єврозоні зріс на мінімальні за два роки 4,3% у річному вираженні. 
  • При цьому ЄЦБ очікує, що інфляція буде надто високою протягом тривалого періоду.

Контекст

ЄЦБ вперше за більш ніж рік залишив ключові ставки без змін. До цього Центробанк підвищував їх упродовж 10 засідань поспіль. 

У вересні ЄЦБ підвищив ключові ставки на 25 базисних пунктів. Базова ставка за кредитами зросла до 4,5%, ставка за депозитами – до 4%, ставка за маржинальними кредитами – до 4,75%. До цього рекордна базова ставка ЄЦБ була 4,1%, встановлена в червні 2008 року.

Економісти, опитані Bloomberg, вважають, що ЄЦБ не знижуватиме процентні ставки до вересня 2024-го. Вони очікують, що інфляція становитиме в середньому 2,1% у 2025 році, що близько до цільового показника.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні