Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ може зберегти пікові ставки до другої половини 2024 року. Нещодавно банк підвищив їх вдесяте поспіль

Європейський центральний банк не знижуватиме процентні ставки до вересня 2024 року, пише Bloomberg із посиланням на нове опитування економістів. Очікується, що інфляція становитиме в середньому 2,1% у 2025 році, що близько до цільового показника.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Результати опитування перегукуються з коментарями представників ЄЦБ, які виступали в кулуарах щорічних зборів Міжнародного валютного фонду останніми днями.
  • Член керуючої ради Мартінш Казакс заявив, що поточні економічні прогнози несумісні зі скороченням у першій половині 2024 року, а «у другій половині року подивимося».
ЄЦБ може зберегти пікові ставки до другої половини 2024 року. Нещодавно банк підвищив їх вдесяте поспіль /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Голова центрального банку Словенії Бостьян Васле заявив, що зростання прибутковості облігацій є ознакою того, що інвестори також визнають, що буде потрібний «триваліший період вищих відсоткових ставок», щоб повернути інфляцію до цільового показника в 2%.
  • Аналітики, які брали участь в опитуванні Bloomberg, як і раніше, прогнозують уповільнення зростання цін до 2,7% наступного року і 2,1% у 2025 році. 
  • Однак очікується, що економічне зростання буде нижчим, ніж раніше. Опитування показало, що наступного року зростання збільшиться лише до 0,7% після 0,5% у 2023 році.

Контекст

У липні ЄЦБ підвищив усі три ставки також на 25 б.п. Базова ставка за кредитами наразі становить 4,25%, ставка за депозитами – до 3,75%, ставка за маржинальними кредитами – 4,5%

Згідно з оприлюдненим 11 вересня прогнозом Єврокомісії, за підсумками 2023 року економіка ЄС зросте на 0,8%. Це менше за попередні очікування в 1%.

Щодо 20 країн-членів єврозони прогнозується сповільнення темпів зростання також до 0,8% у 2023 році замість прогнозованого раніше показника в 1,1%. 

У вересні ЄЦБ підвищив ключові ставки на 25 базисних пунктів. Це відбулося вдесяте поспіль. Базова ставка за кредитами зросла до 4,5%, ставка за депозитами – до 4%, ставка за маржинальними кредитами – до 4,75%. До цього рекордна базова ставка ЄЦБ була 4,1%, встановлена в червні 2008 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні