Інфляція в єврозоні досягла дворічного мінімуму. Це може призвести до припинення підвищення ставок ЄЦБ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в єврозоні досягла дворічного мінімуму. Це може призвести до припинення підвищення ставок ЄЦБ

Getty Images

Інфляція в єврозоні впала до найнижчого рівня майже за два роки, що посилює надії на те, що найбільший сплеск споживчих цін за останнє покоління швидко сходить нанівець і відкриває шлях Європейському центральному банку до зупинки підвищення процентних ставок, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними Євростату, споживчі ціни в блоці зросли на 4,3% у вересні у річному обчисленні, порівняно з 5,2% у серпні. Економісти, опитані Reuters, очікували зростання на 4,5%.
  • Востаннє інфляція була нижчою у жовтні 2021 року.
  • Базова інфляція, яка не включає енергоносії та продукти харчування і за якою ЄЦБ уважно стежить як показник базового цінового тиску, також впала більше, ніж очікувалося, до 4,5% порівняно з 5,3% у серпні.
  • Різке уповільнення інфляції посилило надії інвесторів на те, що ЄЦБ припинить безпрецедентну серію з 10 послідовних підвищень процентних ставок на нараді в Афінах 26 жовтня.
  • «Це підтверджує нашу думку про те, що ЄЦБ завершив підвищення процентних ставок, – сказав Джек Аллен-Рейнольдс, економіст дослідницької групи Capital Economics. – Проте ми, як і раніше, вважаємо, що банк не почне знижувати ставки до кінця 2024 року».

Контекст

Інфляція в єврозоні впала з пікового значення 10,6% минулого року. Ціновий тиск у блоці знижувався повільніше, ніж у США, де у серпні інфляція склала 3,7%, але швидше, ніж у Великій Британії, де минулого місяця інфляція склала 6,7%.

Зростання цін сповільнилося у 15 з 20 членів єврозони і у двох з них виявилося нижчим за цільовий показник ЄЦБ у 2%. Найвищий рівень інфляції у блоці становив 8,9% у Словаччині.

Незважаючи на нещодавній стрибок цін на нафту, вартість енергоносіїв у єврозоні впала. Також знизилася інфляція на продукти харчування, алкоголь та тютюнові вироби до 8,8 %. Інфляція у сфері послуг сповільнилася до 4,7%, чому сприяло різке щомісячне зниження цін на авіаквитки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні