Інфляція в єврозоні досягла дворічного мінімуму. Це може призвести до припинення підвищення ставок ЄЦБ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в єврозоні досягла дворічного мінімуму. Це може призвести до припинення підвищення ставок ЄЦБ

1 хв читання

Getty Images

Інфляція в єврозоні впала до найнижчого рівня майже за два роки, що посилює надії на те, що найбільший сплеск споживчих цін за останнє покоління швидко сходить нанівець і відкриває шлях Європейському центральному банку до зупинки підвищення процентних ставок, пише Financial Times.

Ключові факти

  • За даними Євростату, споживчі ціни в блоці зросли на 4,3% у вересні у річному обчисленні, порівняно з 5,2% у серпні. Економісти, опитані Reuters, очікували зростання на 4,5%.
  • Востаннє інфляція була нижчою у жовтні 2021 року.
  • Базова інфляція, яка не включає енергоносії та продукти харчування і за якою ЄЦБ уважно стежить як показник базового цінового тиску, також впала більше, ніж очікувалося, до 4,5% порівняно з 5,3% у серпні.
  • Різке уповільнення інфляції посилило надії інвесторів на те, що ЄЦБ припинить безпрецедентну серію з 10 послідовних підвищень процентних ставок на нараді в Афінах 26 жовтня.
  • «Це підтверджує нашу думку про те, що ЄЦБ завершив підвищення процентних ставок, – сказав Джек Аллен-Рейнольдс, економіст дослідницької групи Capital Economics. – Проте ми, як і раніше, вважаємо, що банк не почне знижувати ставки до кінця 2024 року».

Контекст

Інфляція в єврозоні впала з пікового значення 10,6% минулого року. Ціновий тиск у блоці знижувався повільніше, ніж у США, де у серпні інфляція склала 3,7%, але швидше, ніж у Великій Британії, де минулого місяця інфляція склала 6,7%.

Зростання цін сповільнилося у 15 з 20 членів єврозони і у двох з них виявилося нижчим за цільовий показник ЄЦБ у 2%. Найвищий рівень інфляції у блоці становив 8,9% у Словаччині.

Незважаючи на нещодавній стрибок цін на нафту, вартість енергоносіїв у єврозоні впала. Також знизилася інфляція на продукти харчування, алкоголь та тютюнові вироби до 8,8 %. Інфляція у сфері послуг сповільнилася до 4,7%, чому сприяло різке щомісячне зниження цін на авіаквитки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні