Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція у Туреччині у травні прискорилася до 75,5%

1 хв читання

Річна інфляція споживчих цін у Туреччині у травні досягла 75,45%, що трохи вище за очікування, пише Reuters із посиланням на офіційні дані. Очікується, що це буде верхня межа перед серією підвищення ставок і відносною стабільністю ліри.

Ключові факти

  • За даними Турецького статистичного інституту, зростання індексу споживчих цін було викликане значним зростанням цін на освіту, житло та ресторани минулого місяця.
  • Очікується, що місячна інфляція також знизиться після травня, коли вона становила 3,37% порівняно з 3,18% у квітні. Річна інфляція у квітні становила 69,8%.
  • Міністр фінансів Мехмет Шимшек заявив, що «гірше вже позаду» і покращення почнеться цього місяця. «Перехідний період у боротьбі з інфляцією завершено, ми вступаємо в процес дезінфляції», – сказав він.
  • Згідно з опитуванням Reuters, очікувалося, що річна інфляція досягне піку в 74,8% у травні, найвищого рівня з листопада 2022 року, а потім впаде до 42,6% до кінця 2024 року. Прогнози місячного зростання цін варіювалися від 2,7% до 3,3%.
  • У результаті ліра впала до 32,25 за долар.
  • Індекс цін вітчизняних виробників у травні зріс на 1,96% у місячному вирахуванні, а річний приріст склав 57,68%.

Контекст

Центральний банк підвищив ставку на 4150 базисних пунктів з червня минулого року і пообіцяв посилити ще більше, якщо відбудеться «значне та стійке погіршення» прогнозу.

Востаннє ставки підвищувалися у березні на 500 базисних пунктів до 50%, посилаючись на погіршення прогнозу інфляції, і відтоді залишаються стабільними.

Жорстка політика ознаменувала різку відмову від багаторічного грошово-кредитного стимулювання, яке відстоював президент Тайїп Ердоган для економічного зростання, але яке призвело до різкого зростання інфляції та спровокувало багаторічну кризу вартості життя для турків.

Минулого місяця центральний банк підвищив свій прогноз інфляції на кінець року до 38% і заявив, що «зробить усе можливе», щоб уникнути будь-якого довгострокового погіршення прогнозу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні