Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ готовий розпочати зниження відсоткових ставок з історичного максимуму

1 хв читання

Європейський центральний банк дав чіткий сигнал про те, що наступного тижня він знизить відсоткові ставки з їхнього історичного максимуму, повідомив його головний економіст Філіп Лейн в інтервʼю Financial Times

ЄЦБ тепер майже напевно стане одним із перших великих центральних банків, які знизять ставки, хоча його критикували за те, що він був одним із останніх, хто підняв їх після найбільшого сплеску інфляції три роки тому.

Ключові факти

  • Центральні банки Швейцарії, Швеції, Чехії та Угорщини вже знизили вартість запозичень цього року у відповідь на зниження інфляції. Але серед найбільших економік світу очікується, що ФРС та Банк Англії не знизять ставки до літа, а Банк Японії, швидше за все, продовжить їх підвищувати.
  • Інвестори очікують, що ЄЦБ знизить свою базову ставку за депозитами на чверть процентного пункту з рекордного максимуму у 4% на засіданні 6 червня після того, як інфляція в єврозоні впала близько до цільового показника банку 2%.
  • «З погляду цього першого кроку (початку зниження ставок) це є ознакою того, що грошово-кредитна політика забезпечує своєчасне зниження інфляції. У цьому сенсі, я думаю, ми досягли успіху», – сказав він.
  • Деякі аналітики попереджають, що якщо ЄЦБ відійде від ФРС і агресивніше знизить ставки, це може призвести до падіння курсу євро та зростання інфляції через підвищення цін на імпорт у блок.

Контекст

Інфляція в єврозоні впала з більш ніж 10% на своєму піку у 2022 році до майже трирічного мінімуму у 2,4% у квітні, але очікується, що вона зросте до 2,5%, коли буде опубліковано дані за травень цього тижня.

Наскільки далеко ЄЦБ знизить ставки в цілому, залежатиме від його оцінки так званої нейтральної ставки, точки, в якій заощадження та інвестиції збалансовані на бажаному рівні, коли обсяги виробництва відповідають потенціалу економіки, а інфляція перебуває на цільовому рівні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні