Категорія
Новини
Дата

Бізнес зберігає позитивну оцінку ділової активності попри безпекові ризики та логістичні проблеми – НБУ

Бізнес третій квартал поспіль очікує зростання ділової активності в наступні 12 місяців, хоча й дещо нижчими темпами, повідомляє Національний банк за результатами опитування керівників компаній у четвертому кварталі 2023 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Незважаючи на безпекові ризики та логістичні труднощі з перетином кордону, респонденти прогнозували відчутніше зростання обсягів виробництва товарів та послуг, а також були позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. 
  • Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) становив 101,6% порівняно зі 104,5% у третьому кварталі 2023 року. Воєнні дії та їх наслідки залишаються домінуючим чинником, що стримує розвиток підприємств. Також помітно посилився вплив нестачі кваліфікованих працівників. 
  • Бізнес третій квартал поспіль прогнозував зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Зростання очікували підприємства всіх видів економічної діяльності та розмірів за кількістю працівників, а також більшості областей і видів діяльності, крім експортерів.
  • Поліпшення інфляційних очікувань триває п’ятий квартал поспіль, у четвертому кварталі очікувана у найближчі 12 місяців річна інфляція становила 11,3% порівняно з 14,8% у попередньому кварталі. Більша частина респондентів (55,4%) очікують, що обмінний курс гривні в наступні 12 місяців не перевищить 40.00 грн/дол. США. 
  • Поліпшення фінансово-економічного стану очікують підприємства більшості видів економічної діяльності, найоптимістичніші у своїх оцінках – підприємства переробної промисловості та будівництва – баланси відповідей 11,8% та 9,5% відповідно.
  • Учасники опитування залишаються оптимістами у своїх прогнозах щодо обсягів реалізації продукції. Зростання очікують респонденти всіх ВЕД, найбільше – добувної, переробної промисловості, а також торгівлі (баланс відповідей 20%, 15,7% та 14,4% відповідно). 
  • Підприємства, що залучають іноземні інвестиції, посилили очікування щодо збільшення їх обсягів у наступні 12 місяців. Найвищі очікування мали підприємства енерго- та водопостачання (50%), добувної промисловості (44,4%), а також транспорту та зв’язку (25%). 
  • Водночас залишаються негативними прогнози респондентів щодо зміни кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців: баланс відповідей – «мінус» 6,5% (у третьому кварталі – «мінус» 7%).

Контекст

Бізнес в Україні демонструє витривалість у час війни і схильний залишатися в країні: і традиційний бізнес, і стартапи у переважній більшості декларують, що не потребують релокації, йшлося в дослідженні Gradus Research про 12 ключових трендів року, що минув. Бізнес усе більше планує короткостроково – інтервалом на рік вперед або менше, але схильний будувати активні й помірні стратегії розвитку. Зокрема, бізнеси продовжують з оптимізмом дивитися на перспективи зростання і переважно закладають плани активного або помірного розвитку до своїх стратегій.

За даними опитування «Ведення бізнесу в воєнній Україні: річні підсумки та прогнози», у 2023-му 74% компаній – членів Американської торговельної палати в Україні вдалося досягти запланованих фінансових результатів, 24% – не змогли цього зробити. Наступного року 46% опитаних компаній – членів палати сподіваються на зростання доходів, 41% – вважають, що доходи не зміняться, а 13% прогнозують зменшення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні