Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія анонсувала нафтове ембарго та відключення від SWIFT «Сбербанку»

Європейський Союз сьогодні оголосить про новий пакет санкцій проти РФ, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Шостий пакет охоплюватиме нафтове ембарго та відключення від SWIFT трьох банків.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нафтове ембарго потрібно запроваджувати в «акуратний спосіб», щоб дати час ЄС знайти альтернативних постачальників та мінімізувати вплив санкцій на ринки, наголосила президентка Єврокомісії. Відмова від нафти й очищених нафтопродуктів із РФ має зайняти шість місяців і завершитися до кінця 2022 року, додала вона.
  • «Сбер» та ще два великі російські банки будуть відключені від SWIFT. «Ми нарешті десвіфтизуємо «Сбербанк». Це найбільший банк РФ, він тримає близько 37% всього банківського сектора», – сказала фон дер Ляєн.
  • На території ЄС заборонять мовлення трьох великих російських телеканалів. Про які саме канали йдеться, президентка Єврокомісії не сказала.
  • Персональні санкції буде запроваджено проти офіцерів, причетних до вбивств мирних жителів у Бучі.

Ключова цитата

«Усіма цими кроками ми позбавляємо російську економіку її здатності до диверсифікації та модернізації. Путін хотів стерти Україну з карти. У нього явно не вийде. Навпаки: Україна повстала в єдності. І це його власна країна, Росія, тоне» – сказала Урсула фон дер Ляєн.

Контекст

У межах шостого пакета санкцій проти Росії, який розробляє ЄC, може бути передбачена поступова відмова від нафти до кінця 2022 року, а також відключення одного з найбільших банків РФ – «Сбера» – від SWIFT, писав Bloomberg. Як зазначало видання, туди також можуть входити обмеження на використання хмарних сервісів і купівлю нерухомості, а також санкції проти окремих громадян РФ.

ЄС може закріпити відмову від російської нафти протягом шести місяців, повідомила WSJ з посиланням на свої джерела в дипломатичних колах. Терміни можуть збільшити для Угорщини та Словаччини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні