Категорія
Новини
Дата

Європарламент проголосував за надання Україні €1 млрд першого траншу нового макрофіну 

Європейський парламент 7 липня ухвалив пропозицію Єврокомісії надати Україні €1 млрд першого траншу нової макрофінансової допомоги, пише «Інтерфакс-Україна». Після цього рішення має погодити Європейська рада.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Питання виділення цих коштів Україні внесено до порядку денного Європарламенту за терміновою процедурою для того, щоб транш було надано ще до початку літніх канікул. 
  • «Ми зараз працюємо, щоб надати подальшу нову програму макрофінансової допомоги розміром €9 млрд. Перша частина надійде до літніх канікул. Це €1 млрд після затвердження Європейським парламентом і державами-членами (мається на увазі Рада)», – заявляв виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс 4 липня у Лугано.
  • Також швидку фінансову допомогу анонсувала 1 липня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Контекст

Раніше Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що країни ЄС наразі не можуть домовитися про пакет у €8,8 млрд для України, тому Брюссель запропонував виділити €1 млрд у вигляді швидкої фінансової допомоги.

ЄС підготував такий альтернативний варіант після того, як Єврокомісія не змогла отримати згоду Німеччини на пакет, який передбачав €8,8 млрд позик. 

Як зазначає видання, Німеччина вимагає надати Україні гранти, тобто безповоротну допомогу, замість кредитів. Але уряд Олафа Шольца нібито не погоджується з тим, як пропонується розрахувати та структурувати гарантії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні