Категорія
Новини
Дата

Курс євро показав найдовший період падіння за всю свою історію

Курс євро до долара падає на міжнародному ринку девʼятий тиждень поспіль на тлі очікувань завершення циклу підвищення ставки в єврозоні. Це найдовший період падіння євро з моменту створення єдиної європейської валюти у січні 2002 року, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Курс знизився на 5,6% після досягнення піку в середині липня на рівні $1,1277. На 16:05 валютна пара долар США/євро торгувалася по $1,070 за євро.
  • Після оголошення рішення ЄЦБ за ставками курс євро почав знижуватися. «ЄЦБ дав доларовим «бикам» ще один привід почати шортити євро», – зазначив керівник відділу торгівлі валютними опціонами в країнах G-10 у Nomura Holdings Діпак Шах. Він очікує, що короткі позиції проти євро набиратимуть обертів не лише щодо долара, а й щодо інших валют.
  • Хедж-фонди негативно оцінили євро з початку року, і аналітики переглянули свої прогнози щодо валюти на кінець року. Середній прогноз передбачає, що євро наприкінці року буде на рівні $1,09. Цього тижня євро впав на 0,5%, до $1,07.

Контекст

ЄЦБ підвищив ключові ставки на 25 базисних пунктів. Це відбулося вдесяте поспіль. Базова ставка за кредитами зросла до 4,5%, ставка за депозитами – до 4%, ставка за маржинальними кредитами – до 4,75%.

Згідно з оприлюдненим 11 вересня прогнозом Єврокомісії, за підсумками 2023 року економіка ЄС зросте на 0,8%. Це – менше за попередні очікування в 1%.

Щодо 20 країн-членів єврозони прогнозується сповільнення темпів зростання також до 0,8% у 2023 році замість прогнозованого раніше показника в 1,1%. 

Головною причиною погіршення економічних очікувань у Брюсселі називають ослаблення попиту через стабільно високі темпи інфляції. 

«Економіка ЄС зазнала двох потужних потрясінь через пандемію та війну РФ проти України. Вкрай високий рівень інфляції таки взяв своє, хоча зараз він знижується», – зазначив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні