Категорія
Новини
Дата

Світова інфляція наближається до свого піку – МВФ

Глобальне зростання споживчих цін, імовірно, наразі дійшло до найвищої точки у поточному періоді, заявила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Про це Георгієва заявила журналістам у рамках щорічного саміту ООН зі зміни клімату, який триває в єгипетському Шарм-ель-Шейху, якраз напередодні оприлюднення даних щодо інфляції у США за жовтень, які, ймовірно, засвідчать показник, близький до 8%.
  • «Я не збираюся випереджати дані, але цілком можливо, що ми досягли піку, – сказала Георгієва. – Тепер ми бачимо, що центральні банки єдині у боротьбі з інфляцією, це головний пріоритет і це правильно. Якщо ми не досягнемо успіху, все зірветься з якоря, і тоді фундамент зростання, яким є цінова стабільність, буде підірвано».
  • Вона сказала, що чиновники все ще намагатимуться щонайменше знизити зростання споживчих цін до більш прийнятних темпів.
  • «Інфляцію буде складніше знизити до бажаного рівня у близько 2%, – сказала вона. – Якщо ми побачимо диверсифікацію ланцюжків поставок, це неминуче вплине на ціни».

Контекст

У вересні показник споживчих цін у США зріс більше, ніж очікувалося, – до 40-річного максимуму, тож прогнозувалося, що Федеральна резервна система може знову підвищити відсоткові ставки у листопаді, аби приборкати інфляцію. Минулого тижня Федеральна резервна система США підвищила ставки на 75 базисних пунктів учетверте поспіль. Відтепер діапазон становить 3,75–4%, майже з нуля у березні.

Інфляція в єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні підскочили до 10,7% проти минулого року.

Нещодавно керівна рада Європейського центрального банку ухвалила рішення підвищити три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль підвищення ставок. Ставки зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%). Президентка ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що установа має продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією, навіть якщо ймовірність рецесії в єврозоні збільшилася.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні