Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія продовжила дію механізму тимчасового захисту для українців ще на один рік – до березня 2024-го

Європейська комісія продовжила до березня 2024 року дію директиви тимчасового захисту, що надає українцям, які вимушені покинути країну через війну, права на роботу, житло, освіту, медичну допомогу. Про це повідомила європейський комісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон, передає «Інтерфакс-Україна»

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Сьогодні вранці ми прокинулися, почувши, як падають бомби на Київ, Одесу, Львів та інші міста. Це лише свідчить, наскільки важливо продовжувати надавати підтримку Україні та демонструвати солідарність із українцями», – заявила Йоханссон.
  • Правила прийому і надання захисту українським біженцям будуть продовжені принаймні до березня 2024 року, каже єврокомісар. Ці правила надають українцям право на роботу, житло, освіту, медичну допомогу в країнах ЄС.
  • Крім того, українці, які повернуться до України, не будуть втрачати статус тимчасового захисту в ЄС. Потрібно повідомити місцеву владу про своє повернення в Україну. Якщо пізніше знову доведеться виїжджати з України, українцям завжди будуть раді у ЄС, підкреслила єврокомісар.
  •  Європейська комісія також анонсувала запуск проєкту «Пул талантів», який спрямований на те, щоб надати українцям найкращий доступ до ринку праці ЄС.
  • За даними ЄК, понад 370 000 українців зареєстровані як ті, хто отримали роботу в 15 державах-членах, в серпні 250 000 людей були офіційно зареєстровані як ті, хто шукає роботу в 18 державах-членах.

Контекст

Євросоюз вперше за час його існування застосовує директиву тимчасового захисту, згідно з якою громадяни України та особи, які втікають від війни в Україні, можуть перебувати на території ЄС впродовж одного року. Якщо війна триватиме довше, термін можуть продовжити до трьох років. Фактично, це спрощена процедура отримання статусу біженця, що не потребує довготривалих оформлень. 

Згідно з інформацією Європейської комісії, тимчасовий захист також надає право на:

  • проживання,
  • доступ до житла,
  • соціальну допомогу,
  • медичну допомогу,
  • опіку над дітьми та підлітками без супроводу,
  • доступ до освіти для дітей і підлітків,
  • доступ до ринку праці (відповідно до політики країн ЄС на ринку праці).

Росія здійснила масований ракетний обстріл вранці 10 жовтня. На 11:35 по території нашої країни було випущено 83 ракети, 43 з них збили, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Під ракетні удари потрапили Київ та область, Львівщина, Запоріжжя, Хмельниччина, Дніпропетровщина, Вінниця, Тернопільщина, Рівненщина, Франківщина, Сумщина, Харківщина, Житомирщина, Кіровоградщина, Одеса, Полтава. Багато населених пунктів залишилося без світла і води, є перебої з інтернетом.

В Офісі президента закликали українців вимкнути світло з 17:00 до 22:00 після сьогоднішніх масованих обстрілів з боку Росії. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні