Категорія
Новини
Дата

Депозитарій Euroclear у 2023 році отримав €4,4 млрд доходів від заморожених російських активів

Міжнародний депозитарій Euroclear у 2023 році отримав €4,4 млрд доходів від інвестування заблокованих активів російського центробанку. Про це пише Financial Times з посиланням на дані звіту компанії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За 2023 рік загальний чистий процентний дохід Euroclear досяг €5,5 млрд, порівняно з €1,17 млрд роком раніше. Основна частина доходів пов’язана з російськими активами.
  • Euroclear уже сплатила Бельгії €1,08 млрд регулярного корпоративного податку, і ці кошти були спрямовані на заходи з підтримки українців.

Контекст

Із €260 млрд російських активів, іммобілізованих у 2022 році у відповідь на вторгнення РФ в Україну, €191 млрд знаходяться на рахунках Euroclear.

29 січня постійні представники країн ЄС підтримали план Єврокомісії виокремити доходи від заморожених активів РФ, щоб використати їх для відновлення України. 

Але законодавство не застосовуватиметься заднім числом до надходжень з 2023 року, а лише до тих, які будуть накопичені після того, як нові правила набудуть чинності. Це означає, що доходи Euroclear у 2023 році у розмірі €4,4 млрд, ймовірно, не будуть відкладені для України.

Мінʼюст України раніше заявляв, що надання Україні відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що країна сподівається отримати активи в повному обсязі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні