Категорія
Новини
Дата

Міжнародні юристи схвалили конфіскацію заморожених активів банку Росії на користь України – Bloomberg

Група експертів із правових питань заявила, що арешт заморожених активів російського центрального банку не суперечить міжнародному праву з огляду на масштаби вторгнення Росії в Україну. Про це пише Bloomberg з посиланням на лист, підписаний юристами. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Лист із такими висновками підписали десять експертів з міжнародного права та практиками з Бельгії, Франції, Німеччини, Японії, Нідерландів, Великої Британії та США.
  • Серед підписантів: Гарольд Хонджу Коу, професор юридичного факультету Єльського університету та колишній декан, який також був юрисконсультом Держдепу США при адміністрації Барака Обами, та Філіп Зеліков з Інституту Гувера, адвокат та колишній карʼєрний дипломат, який працював в уряді, в тому стратегічного консультанта адміністрації Байдена. Сім інших підписали – вчені та практики міжнародного права з Європи та один – з Японії.
  • «Ми прийшли до висновку, що відповідно до міжнародного права було б законним для держав, які заморозили російські державні активи, вжити додаткових контрзаходів проти Росії, враховуючи триваюче порушення нею найважливіших норм міжнародного права у формі передачі активів російської держави як компенсацію збитків, завданих безпосередньо протиправними діями Росії», – пишуть експерти.
  • Хоча ця експертиза була запрошена зацікавленими урядами, включно з деякими країнами G7, автори написали, що «ніхто з нас не діє від імені спонсорів або клієнтів».

Контекст

Постійні представники країн ЄС 29 січня підтримали план Єврокомісії виокремити доходи від заморожених активів РФ, щоб використати їх для відновлення України.

План Єврокомісії передбачає, що прибуток, отриманий Euroclear, реєструватиметься окремо і не виплачуватиметься як дивіденди акціонерам доти, доки країни ЄС одноголосно не ухвалять рішення про встановлення фінансового внеску до бюджету, який має бути зібраний з цього чистого прибутку, щоб підтримати Україну.

Йдеться про близько €260 млрд суверенних активів, які знаходяться у країнах G7, ЄС, Австралії. Вже вдалося ідентифікувати щонайменше дві третини цих коштів: у Бельгії та Люксембурзі знаходяться €210 млрд у фінансових установах Euroclear i Clear Street. Ще близько €50 млрд знаходяться у Франції й Німеччині. У США – від $5 млрд до $8 млрд. Ще кілька десятків у інших країнах G7 – Японії, Великій Британії, Швейцарії, Австралії та Канаді.

Україна цьогоріч може отримати близько $4 млрд із заморожених у G7 та ЄС російських активів. Найімовірніше, вони підуть на покриття дефіциту бюджету, соцвиплати, проєкти з відбудови, повідомила в інтервʼю Forbes Ukraine заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні