Категорія
Новини
Дата

Міністр фінансів США закликала G7 терміново знайти спосіб надати Україні заморожені російські активи

Міністр фінансів США Джанет Єллен закликала країни «Великої сімки» терміново знайти спосіб направити на допомогу Україні заморожені російські активи, про це вона повідомила перед зустріччю міністрів фінансів та очільників центробанків країн G20, пише Bloomberg

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Єллен закликала країни з розвиненою економікою знайти спосіб «розкрити потенціал» заморожених російських активів, щоб допомогти зміцнити захист України від російського вторгнення та підтримати довгострокове відновлення після війни.
  • «Існує вагоме міжнародне право, економічні та моральні підстави для просування вперед, – заявила Єллен у Сан-Паулу. – «Велика сімка» має працювати разом, щоб вивчити низку запропонованих підходів».
  • Єллен сказала, що крім простого захоплення активів, інші ідеї включають використання їх як застави для запозичень на світових ринках.
  • Розблокування активів для допомоги Україні «стане вирішальною відповіддю на безпрецедентну загрозу глобальній стабільності з боку Росії», сказала Єллен.
  • «Це ясно показало б, що Росія не зможе перемогти, затягуючи війну, і спонукало б її сісти за стіл переговорів і домовитися про справедливий мир з Україною», – вважає американський міністр.

Контекст

Європейський Союз, країни «Великої сімки» та Австралія заморозили близько €260 млрд у вигляді цінних паперів та готівки. Усі сторони згодні з тим, що ці кошти мають залишатися недоступними для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відновленні України, але вони мають розбіжності щодо законності прямого захоплення активів.

Дискусії щодо використання російських активів активізувалися , оскільки республіканці у Вашингтоні продовжують блокувати нову допомогу Києву, адміністрація Байдена прагне запропонувати Україні ще один важливий сигнал своєї підтримки.

США та Велика Британія підштовхують союзників по «Великої сімці» до повної конфіскації активів, але європейські країни, особливо Франція та Німеччина, нині виступають проти цього кроку через юридичні аспекти та побоювання, що це може завдати шкоди стабільності євро і навіть створити небезпечний прецедент.

Позиція країн-членів ЄС має вирішальне значення, оскільки переважна більшість коштів перебуває у Європі, переважно у бельгійській клірингової палаті Euroclear. Клірингова палата та Європейський центральний банк скептично ставляться до конфіскації активів.

Проте країни «Великої сімки» обговорюють варіанти. Серед обговорюваних ідей – використання коштів як застави для залучення коштів або як гарантії кредитів.

ЄС повільно досягає прогресу в реалізації планів, принаймні застосувати доходи від заморожених активів. Минулого року активи принесли прибуток у розмірі €4,4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні