Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія схвалила план для Ukraine Facility

Європейська комісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ, повідомляє Мінекономіки. Тепер держави-члени ЄС мають один місяць для ухвалення запропонованого Єврокомісією рішення, що відкриє шлях для повноцінного запуску програми Ukraine Facility.

Ключові факти

  • Після затвердження Імплементаційного рішення в Раді ЄС Європейська комісія також зможе надати Україні до €1,89 млрд у вигляді попереднього фінансування Ukraine Facility. 
  • Надалі Україна отримуватиме регулярні виплати за виконання передбачених у плані квартальних індикаторів впродовж чотирьох років дії програми, зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.
  • В рамках перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility, Україна вже отримала €4,5 млрд фінансової підтримки в березні 2024 року, наступні €1,5 млрд зможе отримати у квітні після підтвердження виконання індикаторів плану, визначених для перехідного фінансування. 
  • Рішення Єврокомісії відкриває шлях до регулярної та прогнозованої підтримки України від ЄС. Загальний обсяг коштів, передбачений Ukraine Facility, – €50 млрд. Із них на бюджетну підтримку буде спрямовано €38,27 млрд, інвестиційний фонд – €6,97 млрд, на технічну та адміністративну підтримку – €4,76 млрд.

Контекст

1 лютого Європейська рада затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд

У березні план для Ukraine Facility було затверджено урядом України і передано Брюсселю. Це конкретний перелік структурних реформ та заходів, які мають сприяти стійкому розвитку економіки України, «зеленому» переходу, цифровій трансформації та європейській інтеграції. 

Загалом план для реалізації програми підтримки Ukraine Facility передбачає впровадження 69 реформ і виконання 151 супутнього індикатора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні