Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія схвалила план Німеччини з рекапіталізації Uniper на €34,5 млрд

Європейська комісія схвалила план Німеччини на суму €34,5 млрд щодо рекапіталізації німецького трейдера природного газу Uniper, пише Reuters. План відповідає правилам державної допомоги ЄС щодо необхідності, доречності та розміру втручання, йдеться у заяві ЄК.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рекапіталізація передбачає негайне збільшення грошового капіталу на €8 млрд, передплата яких здійснюватиметься за ціною €1,7 за акцію.
  • «Цей захід спрямований на відновлення фінансового стану та ліквідності Uniper у винятковій ситуації, спричиненій агресивною війною Росії проти України та подальшим припиненням постачання газу при збереженні необхідних гарантій для обмеження порушень конкуренції», – йдеться у повідомленні.
  • ЄС також затвердив статутний капітал у розмірі до €26,5 млрд, який Німеччина має намір виплатити поетапно до 2024 року. Ціна акцій повʼязана з різницею між витратами Uniper на купівлю газу за вищими ринковими цінами та його ціною за попередніми довгостроковими контрактами з російськими постачальниками.
  • Комісія заявила, що Німеччина взяла на себе зобовʼязання розробити стратегію виходу до кінця 2023 року, прагнучи скоротити свою частку в Uniper до не більше 25% плюс одна акція не пізніше кінця 2028 року. Доки ця стратегія виходу не буде реалізована, винагорода членів ради директорів Uniper буде піддаватися строгим обмеженням, включаючи заборону на виплату бонусів.
  • До кінця 2026 року Uniper не може купувати частки в інших компаніях, за винятком випадків, коли це необхідно для забезпечення її довгострокової діяльності.
  • Щоб зберегти конкуренцію, Uniper доведеться відмовитися від частини свого бізнесу, зокрема від електростанцій Datteln IV у Німеччині та Gonyu в Угорщині, та передати частину своїх резервів зі зберігання газу та трубопроводів конкурентам. Інші вимоги включають продаж 84% акцій Uniper в російській компанії Unipro, поряд з її бізнесом з централізованого теплопостачання в Німеччині, енергетичним бізнесом у Північній Америці, частками в трубопроводах OPAL і BBL, а також часткою в 18% у Latvijas Gaze.
  • Порятунок берлінської компанії Uniper, яка на сьогоднішній день коштувала понад €50 млрд, по суті, призведе до повної націоналізації.

Контекст

Uniper, контрольний пакет акцій якої належить фінській Fortum Oy, є найбільшим постачальником газу в Німеччині та одним із основних газових трейдерів у Європі. Uniper забезпечує електроенергією або газом понад 420 місцевих муніципальних комунальних служб у Німеччині з приблизно 900. Це також четверта за величиною компанія зі зберігання газу в Європі.

Uniper зазнала збитків у розмірі €12,3 млрд ($12,5 млрд) за першу половину року. У компанії зазначили, що більше половини чистих збитків повʼязані з різким зменшенням поставок газу з Росії, яка скоротила потоки газу газопроводом «Північний потік – 1». Збиток також включає втрати у розмірі €2,7 млрд від зупинки проєкту газопроводу «Північний потік – 2».

Німеччина домовилась про націоналізацію Uniper. Рішення ухвалили після того, як попередня багатомільярдна фінансова допомога не змогла утримати імпортера на плаву. За даними Uniper, угода передбачає вливання капіталу у розмірі €8 млрд ($7,94 млрд). Вливання капіталу урядом Німеччини довело загальний пакет допомоги до €29 млрд. Очікується, що угоду буде завершено до кінця року.

На початку листопада Uniper повідомила про збитки у розмірі €40 млрд. Дії Росії з обмеження постачання газу призвели до того, що енергетична група, яка незабаром буде націоналізована, зазнала одних із найбільших збитків у корпоративній історії.

Uniper, яка раніше була найбільшим покупцем російського газу, через суд вимагає від «Газпрому» компенсації на мільярди євро за недопоставлені обсяги газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні