ЄС може зіткнутися з нестачею газу на рівні 30 млрд кубометрів наступного року – голова Єврокомісії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС може зіткнутися з нестачею газу на рівні 30 млрд кубометрів наступного року – голова Єврокомісії

Getty Images

Європейський Союз отримав достатньо газу цієї зими, але може зіткнутися з нестачею газу наступного року, якщо Росія продовжить скорочувати постачання, вважають Європейська комісія та Міжнародне енергетичне агентство, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Незважаючи на вжиті нами дії, наступного року ми все ще можемо зіткнутися з дефіцитом газу в обсязі до 30 млрд кубометрів», – сказала на пресконференції президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
  • У своїй заяві вона послалася на дані Міжнародного енергетичного агентства, які мають бути опубліковані в понеділок.
  • На думку фон дер Ляєн, Європейський Союз має переглянути свій бюджет та розглянути питання про створення нового фонду для великих додаткових інвестицій в енергетику, необхідних для відмови країн від російського газу,
  • «Питання в тому, чи відповідає він [бюджет ЄС] своїй меті, і свіжий погляд на середньостроковий огляд бюджету відчинить двері для створення фонду суверенітету», – заявила вона.
  • Фон дер Ляєн відмовилася уточнити, чи вимагатиме цей новий фонд від ЄС взяти на себе додаткові спільні борги, але сказала, що наявні фонди блоку мають бути «доповнені іншими джерелами».

Контекст 

Ціни на газ зросли цього року після вторгнення в Україну в лютому великого експортера газу – Росії, хоча вони знизилися, порівнюючи з рекордними максимумами, досягнутими в серпні, оскільки європейські країни заповнювали сховища на зиму, намагаючись захистити себе від дефіциту.

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативних джерел постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того самого місяця минулого року. 

Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, понад третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні