Категорія
Новини
Дата

Німеччина націоналізує імпортера газу Uniper на тлі загострення енергетичної кризи

Німеччина домовилась про націоналізацію основного імпортера газу в країні – компанію Uniper. Рішення ухвалили після того, як попередня багатомільярдна фінансова допомога не змогла утримати імпортера на плаву, повідомляє Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Берлін погодився викупити частку, що належить фінській Fortum в німецькому імпортері газу, щоб убезпечити його операції і продовжити його бізнес, що стало останнім кроком, щоб зберегти світло і опалення в Німеччині цієї зими.
  • «Держава зробить все можливе, щоб компанії завжди залишалися стабільними на ринку», – заявив міністр економіки Німеччини Роберт Габек, оголосивши про націоналізацію Uniper та інші кроки, які допоможуть Німеччині уникнути нормування енергії цієї зими.
  • Після покупки частки Fortum німецькій державі належатиме близько 99% акцій Uniper, йдеться у повідомленні міністерства економіки. 
  • За даними Uniper, угода передбачає вливання капіталу у розмірі €8 млрд ($7,94 млрд). Вливання капіталу урядом Німеччини довело загальний пакет допомоги до €29 млрд.
  • Очікується, що угоду буде завершено до кінця року, пише Bloomberg.
  • У компанії повідомили, що сьогоднішня угода «вносить ясність у структуру власності, дозволяє продовжувати роботу і виконувати роль постачальника критично важливої для системи енергії».
  • Акції Uniper упали на 23%, а акції Fortum зросли на 20%.

Контекст

За даними Bloomberg, збитки Uniper від пошуку альтернативних Росії постачальників, ймовірно, перевищать €18 млрд цього року. Компанія вже повідомила про збитки у розмірі понад €12 млрд за перше півріччя, що є одним із найбільших збитків у корпоративній історії Німеччини.

У компанії зазначили, що більше половини чистих збитків повʼязані із різким скороченням поставок газу з Росії, яка скоротила потоки газу газопроводом «Північний потік – 1». Збиток також включає втрати у розмірі €2,7 млрд від зупинки проєкту газопроводу «Північний потік – 2».

Раніше Uniper мала отримати допомогу на €15 млрд, погоджену з урядом, після того, як Росія різко скоротила потоки газу, змусивши компанію купувати газ в інших місцях за набагато вищими цінами.

Зазначається , що ця допомога оголила залежність Німеччини від імпорту російського газу, на який припадало близько 55% від загального обсягу минулого року, а також витрати, повʼязані з пошуком альтернативних джерел для забезпечення провідної економіки Європи, йдеться у матеріалі.

Кілька днів тому стало відомо, що Німеччина націоналізує німецький підрозділ російської нафтової компанії «Роснефть», включаючи частки у трьох нафтопереробних заводах. Мережевий регулятор Німеччини (BNetzA) стане довірчим керуючим компаній RN Refining & Marketing та Rosneft Deutschland, на частку яких припадає близько 12% нафтопереробних потужностей Німеччини, а також її частки на нафтопереробних заводах у Шведті, Карлсруе та Фобурзі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні