Категорія
Новини
Дата

Німецька Uniper зазнає рекордних збитків у понад €40 млрд через зменшення постачання газу з Росії

Основний імпортер газу Німеччини Uniper повідомив про збитки у розмірі €40 млрд. Дії Росії з обмеження постачання газу призвели до того, що енергетична група, яка незабаром буде націоналізована, зазнала одних з найбільших збитків у корпоративній історії, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За перші девʼять місяців року Uniper повідомила про чистий збиток у розмірі €40,4 млрд – це різкий стрибок у порівнянні зі збитком у розмірі €4,7 млрд, зафіксованим за той же період минулого року. Доходи у розмірі €213 млрд майже втричі перевищують показник у €78 млрд за аналогічний період минулого року.
  • За три місяці з липня до вересня Uniper зафіксувала щоквартальний збиток у розмірі майже €28 млрд.
  • Стрімке зростання цін на газ, викликане вторгненням Росії в Україну та подальшими санкціями з боку західних країн, призвело Uniper до кризу і спонукало Берлін націоналізувати групу.
  • Uniper, колись найбільший імпортер російського газу в Європі, зіткнувся з необхідністю купувати дорожчий газ на спотовому ринку після того, як Москва припинила постачання.
  • Збиток у розмірі €40,4 млрд, за даними Uniper, включає «приблизно €10 млрд реалізованих витрат на заміну обсягів і приблизно €31 млрд очікуваних майбутніх збитків через вплив оцінки на деривативи та нарощування резервів, повʼязаних зі скороченням постачання газу до Росії».
  • Група заявила, що «спільно працює над індивідуальним рішенням для Uniper» з федеральним урядом Німеччини.

Контекст

Uniper зазнала збитків у розмірі €12,3 млрд ($12,5 млрд) за першу половину року. У компанії зазначили, що більше половини чистих збитків повʼязані із різким зменшенням поставок газу з Росії, яка скоротила потоки газу газопроводом «Північний потік – 1». Збиток також включає втрати у розмірі €2,7 млрд від зупинки проєкту газопроводу «Північний потік – 2».

Німеччина домовилась про націоналізацію Uniper. Рішення ухвалили після того, як попередня багатомільярдна фінансова допомога не змогла утримати імпортера на плаву. За даними Uniper, угода передбачає вливання капіталу у розмірі €8 млрд ($7,94 млрд). Вливання капіталу урядом Німеччини довело загальний пакет допомоги до €29 млрд. Очікується, що угоду буде завершено до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні