Категорія
Новини
Дата

Німецька Uniper зазнає рекордних збитків у понад €40 млрд через зменшення постачання газу з Росії

1 хв читання

Основний імпортер газу Німеччини Uniper повідомив про збитки у розмірі €40 млрд. Дії Росії з обмеження постачання газу призвели до того, що енергетична група, яка незабаром буде націоналізована, зазнала одних з найбільших збитків у корпоративній історії, пише Financial Times.

Ключові факти

  • За перші девʼять місяців року Uniper повідомила про чистий збиток у розмірі €40,4 млрд – це різкий стрибок у порівнянні зі збитком у розмірі €4,7 млрд, зафіксованим за той же період минулого року. Доходи у розмірі €213 млрд майже втричі перевищують показник у €78 млрд за аналогічний період минулого року.
  • За три місяці з липня до вересня Uniper зафіксувала щоквартальний збиток у розмірі майже €28 млрд.
  • Стрімке зростання цін на газ, викликане вторгненням Росії в Україну та подальшими санкціями з боку західних країн, призвело Uniper до кризу і спонукало Берлін націоналізувати групу.
  • Uniper, колись найбільший імпортер російського газу в Європі, зіткнувся з необхідністю купувати дорожчий газ на спотовому ринку після того, як Москва припинила постачання.
  • Збиток у розмірі €40,4 млрд, за даними Uniper, включає «приблизно €10 млрд реалізованих витрат на заміну обсягів і приблизно €31 млрд очікуваних майбутніх збитків через вплив оцінки на деривативи та нарощування резервів, повʼязаних зі скороченням постачання газу до Росії».
  • Група заявила, що «спільно працює над індивідуальним рішенням для Uniper» з федеральним урядом Німеччини.

Контекст

Uniper зазнала збитків у розмірі €12,3 млрд ($12,5 млрд) за першу половину року. У компанії зазначили, що більше половини чистих збитків повʼязані із різким зменшенням поставок газу з Росії, яка скоротила потоки газу газопроводом «Північний потік – 1». Збиток також включає втрати у розмірі €2,7 млрд від зупинки проєкту газопроводу «Північний потік – 2».

Німеччина домовилась про націоналізацію Uniper. Рішення ухвалили після того, як попередня багатомільярдна фінансова допомога не змогла утримати імпортера на плаву. За даними Uniper, угода передбачає вливання капіталу у розмірі €8 млрд ($7,94 млрд). Вливання капіталу урядом Німеччини довело загальний пакет допомоги до €29 млрд. Очікується, що угоду буде завершено до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні