Країни ЄС домовилися про обмеження ціни на газ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС домовилися про обмеження ціни на газ

Getty Images

Країни ЄС досягли угоди про обмеження ціни на природний газ на рівні €180 за 1 МВт·год або менше $2000 за тисячу кубометрів, пише Bloomberg. Так званий механізм корекції газового ринку буде застосовуватися з 15 лютого. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нове обмеження почне діяти лише в тому випадку, якщо різниця в ціні зі світовими цінами на скраплений природний газ перевищуватиме €35. Ціни мають залишатися вище обох стель протягом трьох днів, щоб механізм почав діяти.
  • Ця домовленість поклала край одній із найбільших суперечок ЄС щодо енергетичної політики з початку кризи, зазначило агентство. Група країн на чолі з Німеччиною, Нідерландами та Данією закликали до більш обережного підходу, щоб уникнути надмірного втручання у ринок. Тим часом коаліція, включно з Бельгією, Італією, Грецією та Польщею, наполягала на більш агресивному інструменті стримування цін на газ.
  • Єврокомісія раніше заявляла, що обмеження має бути стримуючим фактором, а не інструментом, який слід активно використовувати. Він спрямований не на штучне встановлення цін, а на те, щоб запобігти екстремальним стрибкам. 
  • Німеччина та деякі інші країни висловлювали занепокоєння тим, що обмеження ціни в Європі може зробити регіон менш привабливим для продавців у всьому світі в той час, коли блок шукає альтернативи російським поставкам.
  • Уряд Чехії, який головує в ЄС, пропонував знизити цінову стелю до €188 за МВт·год проти €275, запропонованих Єврокомісією минулого місяця. 

Ключова цитата

«Ми домовилися про граничні ціни на газ. Отже, була досягнута дуже важлива угода, яка забезпечить доступну енергію для європейських домогосподарств та підприємств», – повідомив у твіттері премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала.

Контекст

Стеля цін на газ у ЄС запроваджується як захід для боротьби з інфляцією, яка в останні місяці перебуває на історичних максимумах.

Хоча європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько €100 за МВт·год, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року.

Раніше Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні