Країни ЄС домовилися про обмеження ціни на газ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС домовилися про обмеження ціни на газ

2 хв читання

Getty Images

Країни ЄС досягли угоди про обмеження ціни на природний газ на рівні €180 за 1 МВт·год або менше $2000 за тисячу кубометрів, пише Bloomberg. Так званий механізм корекції газового ринку буде застосовуватися з 15 лютого. 

Ключові факти

  • Нове обмеження почне діяти лише в тому випадку, якщо різниця в ціні зі світовими цінами на скраплений природний газ перевищуватиме €35. Ціни мають залишатися вище обох стель протягом трьох днів, щоб механізм почав діяти.
  • Ця домовленість поклала край одній із найбільших суперечок ЄС щодо енергетичної політики з початку кризи, зазначило агентство. Група країн на чолі з Німеччиною, Нідерландами та Данією закликали до більш обережного підходу, щоб уникнути надмірного втручання у ринок. Тим часом коаліція, включно з Бельгією, Італією, Грецією та Польщею, наполягала на більш агресивному інструменті стримування цін на газ.
  • Єврокомісія раніше заявляла, що обмеження має бути стримуючим фактором, а не інструментом, який слід активно використовувати. Він спрямований не на штучне встановлення цін, а на те, щоб запобігти екстремальним стрибкам. 
  • Німеччина та деякі інші країни висловлювали занепокоєння тим, що обмеження ціни в Європі може зробити регіон менш привабливим для продавців у всьому світі в той час, коли блок шукає альтернативи російським поставкам.
  • Уряд Чехії, який головує в ЄС, пропонував знизити цінову стелю до €188 за МВт·год проти €275, запропонованих Єврокомісією минулого місяця. 

Ключова цитата

«Ми домовилися про граничні ціни на газ. Отже, була досягнута дуже важлива угода, яка забезпечить доступну енергію для європейських домогосподарств та підприємств», – повідомив у твіттері премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала.

Контекст

Стеля цін на газ у ЄС запроваджується як захід для боротьби з інфляцією, яка в останні місяці перебуває на історичних максимумах.

Хоча європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько €100 за МВт·год, вони залишаються значно вищими за середні для цієї пори року.

Раніше Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більш ніж третина витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні