Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія у жовтні рекомендуватиме розпочати переговори про вступ України до ЄС – Bloomberg

Європейська комісія наступного місяця рекомендуватиме розпочати переговори про членство України в Європейському Союзі, пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Очікується, що у жовтні Єврокомісія дасть старт багаторічному процесу вступу України до ЄС, зазначає видання. 
  • Після того, як виконавчий орган ЄС надасть рекомендацію, лідери Євросоюзу мають її підписати. Це може відбутися на саміті в грудні цього року. 
  • Після цього Україна зможе розпочати процедуру завершення реформ і приведення країни у відповідність до законодавства ЄС у понад 30 сферах.
  • Єврокомісія може наполягати на більшому прогресі, зокрема, у боротьбі з корупцією, зазначає видання.
  • Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн раніше заявила, що ЄС має продовжувати інтеграцію, відкриваючи двері для нових кандидатів, «щоб дати нам геополітичну вагу та спроможність діяти».
  • Вона наголошувала, що процес вступу базується на заслугах, але «ми побачили великі успіхи, яких Україна вже досягла після того, як ми надали їй статус кандидата» в червні минулого року.
  • Відмова від початку переговорів про вступ України до ЄС вважалася б «політичною неспроможністю» для Єврокомісії, вважають співрозмовники видання.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. 17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їх статус кандидата на вступ до спільноти. 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

У травні премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна має бути готовою до вступу в ЄС через два роки, але має отримати політичне рішення про початок перемовин щодо вступу вже цього року.

28 серпня президент Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні