Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія виділить €500 млн на збільшення виробництва боєприпасів для України

1 хв читання

Європейська комісія запропонувала сформувати бюджет на €500 млн для збільшення виробництва боєприпасів у рамках підтримки України, йдеться на сайті Єврокомісії. 

Ключові факти

  • Єврокомісія схвалила закон про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP), який спрямований на збільшення виробничих потужностей ЄС і вирішення поточної нестачі боєприпасів і ракет, а також їх компонентів.
  • «Закон, який ми пропонуємо, безпрецедентний. Він допоможе збільшити потужності нашої оборонної промисловості як з метою підтримки України, так і для нашої власної безпеки», – прокоментував рішення єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. 
  • Він вважає, що протягом 12 місяців ЄС зможе наростити обсяги виробництва боєприпасів для України до 1 млн на рік.
  • Пропозицію ЄК ще мають розглянути в Європарламенті та Раді ЄС.

Контекст

20 березня представники країн ЄС погодили спільну ініціативу про постачання боєприпасів для України. Йдеться про закупівлю 1 млн снарядів для ЗСУ. Проєкт щодо спільної закупівлі боєприпасів підписали 18 країн, не підписали – 10.

Країни ЄС погодилися купувати боєприпаси у фірм ЄС і Норвегії, яка має тісні економічні звʼязки з блоком. Але дипломати кажуть, що Франція, яка виступає за сильніший оборонний сектор ЄС і має значну власну військову промисловість, наполягає на тому, щоб виробництво здійснювалося виключно у блоці. Ця позиція засмутила інших членів ЄС, зокрема східні та балтійські країни, Німеччину й Нідерланди. Вони висловили скептицизм із приводу того, що європейська промисловість здатна швидко виробляти достатню кількість снарядів.

13 квітня Рада ЄС схвалила надання Україні €1 млрд на боєприпаси для ЗСУ. Рішення Ради дозволить ЄС відшкодовувати державам-членам боєприпаси, які надані Україні, йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні