Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія виділить €500 млн на збільшення виробництва боєприпасів для України

Європейська комісія запропонувала сформувати бюджет на €500 млн для збільшення виробництва боєприпасів у рамках підтримки України, йдеться на сайті Єврокомісії. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Єврокомісія схвалила закон про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP), який спрямований на збільшення виробничих потужностей ЄС і вирішення поточної нестачі боєприпасів і ракет, а також їх компонентів.
  • «Закон, який ми пропонуємо, безпрецедентний. Він допоможе збільшити потужності нашої оборонної промисловості як з метою підтримки України, так і для нашої власної безпеки», – прокоментував рішення єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. 
  • Він вважає, що протягом 12 місяців ЄС зможе наростити обсяги виробництва боєприпасів для України до 1 млн на рік.
  • Пропозицію ЄК ще мають розглянути в Європарламенті та Раді ЄС.

Контекст

20 березня представники країн ЄС погодили спільну ініціативу про постачання боєприпасів для України. Йдеться про закупівлю 1 млн снарядів для ЗСУ. Проєкт щодо спільної закупівлі боєприпасів підписали 18 країн, не підписали – 10.

Країни ЄС погодилися купувати боєприпаси у фірм ЄС і Норвегії, яка має тісні економічні звʼязки з блоком. Але дипломати кажуть, що Франція, яка виступає за сильніший оборонний сектор ЄС і має значну власну військову промисловість, наполягає на тому, щоб виробництво здійснювалося виключно у блоці. Ця позиція засмутила інших членів ЄС, зокрема східні та балтійські країни, Німеччину й Нідерланди. Вони висловили скептицизм із приводу того, що європейська промисловість здатна швидко виробляти достатню кількість снарядів.

13 квітня Рада ЄС схвалила надання Україні €1 млрд на боєприпаси для ЗСУ. Рішення Ради дозволить ЄС відшкодовувати державам-членам боєприпаси, які надані Україні, йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні