Єврокомісія вважає платформу X Ілона Маска найбільшим засобом поширення російської дезінформації /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія вважає платформу X Ілона Маска найбільшим засобом поширення російської дезінформації

Getty Images

Соцмережу X (раніше – Twitter) Ілона Маска названо найбільшим засобом поширення дезінформації, пише Bloomberg із посиланням на віцепрезидентку Європейської комісії Веру Йоурову. Європейський Союз закликав платформи Кремнієвої долини підвищити свою пильність у боротьбі з російськими наративами.

Ключові факти

  • Йоурова заявила, що платформам необхідно діяти напередодні національних та європейських виборів, що відбудуться наступного року.
  • «Ця зброя масової маніпуляції вартістю кілька мільйонів євро спрямована як на росіян, так і на європейців та решту світу, – засвідчила Йоурова. – Дуже великі платформи мають враховувати цей ризик. Тим більше, що ми повинні очікувати, що Кремль та інші будуть активними перед нашими європейськими виборами».
  • ЄС опублікував звіти про те, як кожна з найбільших технологічних компаній, у тому числі Facebook (входить до Meta Platforms Inc.), Google (входить до Alphabet Inc.) та TikTok (входить до ByteDance Ltd.), досягає успіху у боротьбі з дезінформацією. Більшість основних платформ погодилися працювати з ЄС над добровільним кодексом поведінки, метою якого є встановлення галузевих стандартів для перевірки фактів та інших заходів. Блок також реалізував пілотний проєкт, щоби оцінити масштаби проблеми.
  • «Х, колишній Twitter, який більше не підпадає під дію кодексу, є платформою з найбільшою кількістю дезінформаційних постів, – сказала Йоурова. – Пілотний проєкт також показав, що субʼєкти дезінформації мають значно більше послідовників, ніж їхні колеги, які не займаються дезінформацією, і вони, як правило, приєднуються до платформи пізніше, ніж користувачі, які не пропагують дезінформацію».
  • Йоурова закликала Х дотримуватися жорстких законів і наголосила, що ЄС «спостерігає за тим, що ви робите».
  • Посадовиця також заявила, що наплив російської дезінформації особливо великий у Словаччині, де у суботу відбудуться вибори. «Словаччина обрана як країна, де є благодатний ґрунт для успіху російських прокремлівських і провоєнних наративів», – пояснила вона, додавши, що Facebook і Google зробили деякі кроки, щоб активізувати свої зусилля щодо боротьби з фейковою інформацією після тиску з ЄС. 

Контекст

Новий закон ЄС, який регулює контент на платформах, названий Законом про цифрові послуги, набув чинності минулого місяця.

Техногіганти продовжують боротьбу з російським впливом. Google повідомила блоку, що за перші чотири місяці року закрила понад 400 каналів, які брали участь в операціях щодо впливу на Росію. Тим часом Meta заявила, що розширила партнерство з перевірки фактів 22 мовами в ЄС.

Торік Meta виявила велику російську пропагандистську мережу, яка імітувала європейські ЗМІ The Guardian та Der Spiegel.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні