Категорія
Новини
Дата

Європа найбільше постраждає від глобального уповільнення економіки – прогноз OECD

2 хв читання

Світова економіка має уникнути рецесії наступного року, але найгірша енергетична криза з 1970-х років викличе різке уповільнення зростання, причому найсильніше постраждає Європа, пише Reuters із посиланням на звіт Організації економічної співпраці та розвитку (OECD).

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Світове економічне зростання уповільниться з 3,1% цього року до 2,2% наступного, а потім прискориться до 2,7% у 2024 році, заявила OECD, трохи підвищивши свій прогноз на 2022 рік.
  • «Наш основний сценарій – це не глобальна рецесія, а значне уповільнення зростання світової економіки в 2023 році, а також усе ще висока інфляція в багатьох країнах», – заявив виконувач обовʼязків головного економіста OECD Альваро Сантос Перейра.
  • OECD заявила, що глобальне уповільнення нерівномірно вдарило по економіці, Європа прийняла на себе основний тягар, оскільки війна Росії в Україні вдарила по діловій активності та призвела до стрибка цін на енергоносії.
  • За прогнозами, зростання економіки єврозони уповільниться з 3,3% цього року до 0,5% 2023 року, а потім відновиться і зросте на 1,4% 2024 року. 
  • За межами єврозони наступного року економіка Великої Британії скоротиться на 0,4% через зростання відсоткових ставок, зростання цін та слабку довіру. 
  • Очікується, що економіка Сполучених Штатів триматиметься краще: зростання уповільниться з 1,8% цього року до 0,5% у 2023 році, а потім зросте до 1,0% у 2024 році.
  • Китай, який не є членом OECD, був однією з небагатьох великих економік, де очікується прискорення зростання наступного року після обмежень через COVID. Зростання там збільшиться з 3,3% цього року до 4,6% у 2023 році та 4,1% у 2024 році порівняно з попередніми прогнозами на 2022 рік.
  • Зважаючи на те, що ціни на енергоносії, ймовірно, залишаться високими, OECD заявила, що центральні банки мають продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією.

Контекст

Згідно з глобальним економічним прогнозом The Economist Intelligence Unit (EIU) від 15 лютого, у 2022 році світовий ВВП мав зрости на 3,9% після стрибка 2021 року. За девʼять днів після публікації Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Економічні наслідки війни відтоді відчуваються в усьому світі: світові ціни на сировину злетіли, погіршилися перебої в ланцюгах поставок, інфляція стрибнула в більшості країн світу. 

Новий прогноз передбачає, що бойові дії триватимуть мінімум до кінця року. Тож прогноз глобального зростання погіршили на 1,1 в.п., до 2,8% у річному вимірі. Іншими словами, війна зменшила прогноз світового ВВП на цей рік на $1 трлн. 

Світова економіка за межами США коливається, збита з курсу інфляцією, що стрімко зростає, енергетичною кризою, а тепер і погрозами ядерної війни з боку Росії. Так, економічна активність у Європі різко знизилася у вересні, що підвищило ризик рецесії, оскільки уряди борються зі зростаням цін та збоями через вторгнення Росії.

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, раніше повідомляла OECD.

Атака Росії спровокувала стрибок цін на енергоносії, що призвело до зниження витрат домогосподарств та підірвало довіру ділових кіл, особливо у Європі. Конфлікт порушив ланцюжки поставок, спричинив брак продуктів харчування та інших предметів першої необхідності й уразив ринки по всьому світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд