Категорія
Новини
Дата

Європа найбільше постраждає від глобального уповільнення економіки – прогноз OECD

2 хв читання

Світова економіка має уникнути рецесії наступного року, але найгірша енергетична криза з 1970-х років викличе різке уповільнення зростання, причому найсильніше постраждає Європа, пише Reuters із посиланням на звіт Організації економічної співпраці та розвитку (OECD).

Ключові факти

  • Світове економічне зростання уповільниться з 3,1% цього року до 2,2% наступного, а потім прискориться до 2,7% у 2024 році, заявила OECD, трохи підвищивши свій прогноз на 2022 рік.
  • «Наш основний сценарій – це не глобальна рецесія, а значне уповільнення зростання світової економіки в 2023 році, а також усе ще висока інфляція в багатьох країнах», – заявив виконувач обовʼязків головного економіста OECD Альваро Сантос Перейра.
  • OECD заявила, що глобальне уповільнення нерівномірно вдарило по економіці, Європа прийняла на себе основний тягар, оскільки війна Росії в Україні вдарила по діловій активності та призвела до стрибка цін на енергоносії.
  • За прогнозами, зростання економіки єврозони уповільниться з 3,3% цього року до 0,5% 2023 року, а потім відновиться і зросте на 1,4% 2024 року. 
  • За межами єврозони наступного року економіка Великої Британії скоротиться на 0,4% через зростання відсоткових ставок, зростання цін та слабку довіру. 
  • Очікується, що економіка Сполучених Штатів триматиметься краще: зростання уповільниться з 1,8% цього року до 0,5% у 2023 році, а потім зросте до 1,0% у 2024 році.
  • Китай, який не є членом OECD, був однією з небагатьох великих економік, де очікується прискорення зростання наступного року після обмежень через COVID. Зростання там збільшиться з 3,3% цього року до 4,6% у 2023 році та 4,1% у 2024 році порівняно з попередніми прогнозами на 2022 рік.
  • Зважаючи на те, що ціни на енергоносії, ймовірно, залишаться високими, OECD заявила, що центральні банки мають продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією.

Контекст

Згідно з глобальним економічним прогнозом The Economist Intelligence Unit (EIU) від 15 лютого, у 2022 році світовий ВВП мав зрости на 3,9% після стрибка 2021 року. За девʼять днів після публікації Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Економічні наслідки війни відтоді відчуваються в усьому світі: світові ціни на сировину злетіли, погіршилися перебої в ланцюгах поставок, інфляція стрибнула в більшості країн світу. 

Новий прогноз передбачає, що бойові дії триватимуть мінімум до кінця року. Тож прогноз глобального зростання погіршили на 1,1 в.п., до 2,8% у річному вимірі. Іншими словами, війна зменшила прогноз світового ВВП на цей рік на $1 трлн. 

Світова економіка за межами США коливається, збита з курсу інфляцією, що стрімко зростає, енергетичною кризою, а тепер і погрозами ядерної війни з боку Росії. Так, економічна активність у Європі різко знизилася у вересні, що підвищило ризик рецесії, оскільки уряди борються зі зростаням цін та збоями через вторгнення Росії.

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, раніше повідомляла OECD.

Атака Росії спровокувала стрибок цін на енергоносії, що призвело до зниження витрат домогосподарств та підірвало довіру ділових кіл, особливо у Європі. Конфлікт порушив ланцюжки поставок, спричинив брак продуктів харчування та інших предметів першої необхідності й уразив ринки по всьому світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні