Категорія
Новини
Дата

Європа обійшла Азію і стала найбільшим покупцем американської нафти – Bloomberg

Європа стала найбільшим покупцем американської нафти за підсумками першого півріччя, пише Bloomberg. У січні-травні Європа закупила 213,1 млн барелів нафти, Азія – 191,1 млн барелів, свідчать дані міністерства торгівлі США. Востаннє це відбулося на початку 2016 року, коли США відмовилися від заборони експорту нафти.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Така зміна нафтових потоків засвідчує, наскільки суттєво вторгнення РФ в Україну переорієнтувало постачання енергоносіїв, зазначає агентство.
  • Нинішня модель торгових потоків збережеться й надалі, оскільки Європа намагається зменшити свою залежність від російських енергоносіїв та переключається на американську нафту, зазначає нафтовий аналітик Energy Aspects Крістофер Хейнс. 
  • За його словами, видобуток у США зростає, але недостатньо швидко, щоб задовольнити потреби як Азії, так і Європи. Крім того, Близький Схід, мабуть, обмежений у можливостях нарощування виробництва та постачання до Європи.
  • Саудівська Аравія та ОАЕ намагаються виконати свої зобов’язання щодо видобутку в рамках угоди ОПЕК+. Інші постачальники, наприклад Лівія, борються з політичними заворушеннями, які обмежують експорт. 
  • «Уся увага буде прикута до того, чи зможе ОПЕК збільшити видобувні потужності наступного року і яку частку ринку вона зможе повернути», – вважає аналітик з розвідки та видобутку ESAI Елізабет Мерфі.
Європа обійшла Азію і стала найбільшим покупцем американської нафти – Bloomberg /Фото 1

Експорт американської нафти. Поставки до Європи перевищили поставки до Азії. Діаграма: Bloomberg

Контекст

Наприкінці травня, в рамках шостого пакета санкцій, ЄС прийняв рішення про часткову заборону на постачання російської нафти. Заборона стосується постачання нафти морем. Водночас Німеччина та Польща припинять закуповувати нафту трубопроводом «Дружба». Ембарго набуде чинності наприкінці цього року.

Німеччина повністю припинить купувати російське вугілля з 1 серпня 2022 року, а нафту – з 31 грудня 2022 року, заявив 13 липня заступник міністра фінансів Йорг Кукіс.

У червні ЄС вперше отримав більше природного газу морськими шляхами зі США, ніж через трубопроводи з РФ.

14 липня вартість фʼючерсу нафти Brent протягом дня опускалася нижче $95 за барель. Нафта вперше з початку війни в Україні опустилася нижче за позначку, на якій вона торгувалася в двадцятих числах лютого. Сьогодні ціна на Brent знаходиться на рівні $99,6 за барель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні