газ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європа знову залежить від однієї компанії. Норвезька Equinor замінила «Газпром» у постачанні газу

1 хв читання

Нині Норвегія постачає 30% газу ЄС Фото Getty Images

Газопостачання Європи знову залежить від однієї компанії, норвезький нафтогазовий гігант Equinor непомітно зайняв місце, яке колись належало російському ПАТ «Газпром», пише Bloomberg. Компанія відіграє величезну роль у злетах і падіннях цін на газ на континенті.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За більш ніж два роки відколи Росія вторглася в Україну, що призвело до різкого зростання цін на енергоносії, норвезька Equinor замінила «Газпром»
  • Нині Норвегія постачає 30% газу блоку, до війни «Газпром» забезпечував близько 35% всього газу Європи. А з більш ніж 109 млрд кубометрів природного газу, експортованих Норвегією в Європу минулого року, приблизно дві третини продані компанією Equinor.
  • Нова популярність компанії викликала питання про те, чи не наражають європейські лідери в черговий раз на ризик свої країни, надто сильно покладаючись на одного постачальника. Проте, Норвегія сприймається як стабільний торговий партнер з довгою та послідовною історією постачання до Європи.

Контекст

Оскільки ціни на газ у Норвегії вищі, ніж у Росії, після скорочення російського експорту виникло обурення з приводу того, що Норвегія отримує вигоду за рахунок Європи. Але критика затихла, коли уряди та трейдери ухвалили нові ринкові умови.

Нова роль Норвегії як постачальника газу до Європи виявилася дуже прибутковою — експорт газу досяг рекордного рівня 1,4 трлн крон ($130 млрд) у 2022 році.

Зростаюча актуальність Equinor у Європі опинилася в центрі уваги минулого літа, коли компанія оголосила про продовження технічного обслуговування на деяких зі своїх найбільших газових обʼєктів. За лічені хвилини ціни на газ зросли майже на 20%.

Будь-яка загроза постачання палива може розбурхати ринки, а це, у свою чергу, може мати негативні наслідки: постійні коливання цін на ринку природного газу можуть спонукати промислові компанії обмежити використання палива та підвищити рахунки домогосподарств.

У той же час, постачання природного газу з Норвегії цього року можуть досягти нового рекорду. Equinor працює над збільшенням своєї потужності та усуненням вузьких місць за рахунок оптимізації робіт з технічного обслуговування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
250 найперспективніших компаній малого і середнього бізнесу - NEXT 250

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні