Категорія
Новини
Дата

Український дрон атакував великий НПЗ «Газпрому» в Башкирії, встановивши рекорд подоланої відстані

Черговий великий російський нафтопереробний завод став ціллю для українських безпілотників. Удень 9 травня дрон атакував «Газпром нєфтєхім Салават» у Башкирії. Про це пишуть російські телеграм-канали та підтвердив очільник регіону. Атаку здійснив дрон СБУ, повідомили джерела УП.

Ключові факти

  • Безпілотник влучив в установку каталітичного крекінгу «Газпром нєфтєхім», повідомив телеграм-канал «База». Стверджується, що сталося невелике загоряння.
  • Атаку підтвердив голова Башкирії Радій Хабіров. Він повідомив, що підприємство «працює в штатному режимі». На місце прибули екстрені служби та керівники силових відомств, зазначив Хабіров.
Український дрон атакував великий НПЗ «Газпрому» в Башкирії, встановивши рекорд подоланої відстані /Фото 1
  • За розрахунками Forbes, дрон встановив рекорд, подолавши щонайменше 1300 км – саме така відстань від контрольованих Україною територій до підприємства у Башкирії. До цього максимальна відстань, яку долали українські дрони, складала близько 1100 км. Йдеться про ураження 2 квітня підприємств російського ОПК в Татарстані.
  • Це був дрон Служби безпеки України, який подолав близько 1500 км, повідомило джерело УП у СБУ. 

Контекст

«Газпром нафтохім Салават» – одне із найбільших у РФ виробничих комплексів з нафтопереробки та нафтохімії. Він спеціалізується на виробництві бензину, дизпалива та інших видів нафтопродуктів. Проєктна потужність підприємства – 10 млн т на рік, фактична переробка за підсумками 2022 року – 6,8 млн т. До структури компанії входять нафтопереробний і газохімічний заводи, завод «Мономер».

З початку року українські дрони атакували російські НПЗ і нафтобази щонайменше 20 разів. Під ударами опинилися майже всі великі заводи в європейській частині РФ. Попередня велика атака сталася 1 травня, під удар потрапив Рязанський НПЗ «Роснєфті». Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту і заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена, писала раніше FT.

До середини квітня Росія змогла швидко відремонтувати деякі з ключових НПЗ, які постраждали від атаки українських безпілотників. У простої внаслідок атак перебувало близько 10% потужностей НПЗ порівняно з 14% на кінець березня, писав Reuters із посиланням на власні розрахунки. Сумарний простій нафтопереробки, що включає в тому числі планові ремонти, досяг 17% загальноросійських потужностей, або 4,527 млн т.

Російська економіка відчуває наслідки атаки українських безпілотників на НПЗ: у квітні зафіксоване стрімке падіння експорту нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні