Категорія
Новини
Дата

Норвезька Equinor торік отримала рекордний прибуток у $75 млрд на тлі енергокризи, вона постачала Європі газ замість Росії

1 хв читання

Норвезька енергетична група Equinor отримала минулого року рекордний скоригований прибуток до оподаткування у розмірі $75 млрд завдяки високим цінам на природний газ, пише Financial Times. Норвегія замінила Росію як найбільший постачальник до Європи

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Контрольована державою група заплатила $42,8 млрд у вигляді податків, повʼязаних із її операціями на норвезькому континентальному шельфі, де вона, безумовно, є найбільшим виробником, що принесло Осло величезний непередбачений прибуток, еквівалентний понад $7900 на кожного жителя країни.
  • Норвегія допомогла Європі запобігти нестачі газу, максимально збільшила видобуток за останні 18 місяців, коли Росія скоротила експорт. Це найбільший постачальник у Велику Британію та Німеччину.
  • Але величезні прибутки Equinor та податки, що надходять до норвезької держави, також привернули увагу в той час, коли споживачі стикаються з рекордними рахунками за електроенергію.
  • Андерс Опедал, виконавчий директор Equinor, сказав, що компанія «відреагувала на енергетичну кризу та зробила свій внесок у енергетичну безпеку». Опедал заявив, що компанія планує викупити акції на $6 млрд у 2023 році.
  • Цей рік може бути складнішим для Equinor, оскільки ціни на природний газ різко впали останніми місяцями, хоча за історичними мірками залишаються високими. TTF, європейський стандарт газу, впав із піку вище €300 за МВт·год в серпні до приблизно €54 сьогодні.

Контекст

Великі енергетичні компанії, такі як BP, Shell та ExxonMobil, повідомили про рекордні прибутки за рік, і очікується, що їхній сукупний прибуток після оподаткування перевищить $200 млрд.

Минулого тижня ExxonMobil повідомила про прибуток у розмірі $55,7 млрд за 2022 рік, що є найвищим річним доходом для західної нафтової компанії, тоді як Shell доповіла про рекордний прибуток у розмірі $39,9 млрд, а Chevron заробила $36,5 млрд.

Британська British Petroleum (BP) отримала базовий прибуток за минулий рік у розмірі $27,7 млрд, це більш ніж удвічі перевищує її показник за 2021-й, коли прибуток становив $12,8 млрд. До цього рекордним вважався прибуток компанії у 2008 році – $26,3 млрд.

Французька нафтова компанія TotalEnergies отримала рекордний чистий прибуток у розмірі $36,2 млрд у 2022 році, що вдвічі більше, ніж попереднього року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні