Категорія
Новини
Дата

Норвегія стала найбільшим постачальником газу в ЄС, обігнавши Росію. Країна розраховує зберегти рівень видобутку до 2030 року

Норвегія стала лідером із постачання газу в ЄС та планує підтримувати нинішній високий рівень видобутку газу до кінця десятиліття, оскільки Європа планує відмовитися від російського імпорту через вторгнення до України. Про це заявив міністр енергетики Норвегії Терʼє Аасланд в інтервʼю Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з даними Refinitiv Eikon, зараз Норвегія є найбільшим постачальником газу до Європи, обігнавши Росію, яка скоротила постачання газу.
  • «Я очікую, що ми зможемо підтримувати рівень видобутку, на якому ми зараз перебуваємо, до 2030 року. Ми бачимо, що є проєкти, а також плани з розробки та експлуатації, які можуть допомогти зберегти високі обсяги газу в майбутньому», – сказав він.
  • Очікується, що цього року скандинавська країна видобуде близько 122 млрд кубометрів газу, згідно з офіційними прогнозами, зробленими у травні, що на 8% більше, ніж у 2021 році, що, ймовірно, побʼє рекорд, встановлений пʼять років тому.
  • У січні Норвезьке нафтове управління прогнозувало, що видобуток газу буде на рівні 118 млрд кубометрів – нижче за поточний рівень – у 2026 році.

Контекст

Норвегія вже відреагувала на вищий попит з боку Європи, перенаправивши більше газу на експорт замість того, щоб закачувати його назад у землю для збільшення видобутку сирої нафти.

Цiна на європейський газ цього року зросла майже втричі, неодноразово встановлюючи нові рекорди. Проте Норвегія не планує продавати газ за ціною, нижчою від ринкової, як пропонують деякі аналітики та ЗМІ.

«В принципі, ринок передбачуваний. Коли є дефіцит, ціни високі. Це також сприяє збільшенню видобутку та спрямовує газ на ті ринки, які його найбільше потребують», – сказав Аасланд.

У Норвегії зростає занепокоєння через те, що багата на викопне паливо економіка, яка краще за інших перенесла пандемію, може «перегоріти», адже відновлення попиту на послуги збігається з рекордними продажами її природного газу і нафти в Європі, що стикнулася з енергетичною кризою після скорочення постачання з Росії.

Минулого тижня Банк Норвегії підвищив базову процентну ставку на пів відсотка, до 1,75%, повернувшись до рівня березня 2012 року. Облікову ставку можуть підвищити у вересні. Це вже друге підвищення ставки на пів пункту за три місяці.

Крок вказує на потребу зупинити зростання цін у Норвегії, яке досягло 34-річного максимуму.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні