Європарламент /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європарламент проголосував за продовження безмитної торгівлі з Україною

Європарламент Фото Getty Images

Європейський парламент проголосував за продовження скасування ввізного мита на український експорт ще на рік, повідомив журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк у Twitter.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейський парламент проголосував за продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік, написав Йозвяк. 
  • За таке рішення проголосували 537 євродепутатів, проти – 42, утрималися – 38.
  • Доповнено. Рішення стосується одностороннього призупинення як імпортних мит, так і антидемпінгових мит, запроваджених ЄС щодо української продукції, йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту. 
  • Тарифи не застосовуватимуться до фруктів і овочів, на які поширюється система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки. 
  • «Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з 1 січня 2023 року промислова продукція підпадає під нульове мито, тому її не включено до нової пропозиції», – зазначається у повідомленні.

Контекст

У травні 2022 року Рада ЄС затвердила рішення про скасування на рік мита і квот на українські товари. Рішення зупиняє усі тарифи згідно з розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, які ще не були лібералізовані. Це стосувалося, зокрема, промислової продукції, оподаткування якої підлягало поступовому скасуванню до кінця 2022 року, фруктів і овочів, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції, що підлягає тарифним квотам. 

Також скасовуються антидемпінгові мита та застосування загальних правил щодо імпорту з України.

Велика Британія також оголошувала скасування мит на всі товари з України. 

Наприкінці лютого Єврокомісія запропонувала продовжити призупинення імпортних обовʼязків, квот і заходів із захисту торгівлі щодо українського експорту

27 квітня Комітет з міжнародної торгівлі Європарламенту погодив подальше призупинення імпортних мит ЄС на український експорт терміном на один рік для підтримки економіки України. 28 квітня цю пропозицію погодили постійні представники країн ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні