Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія пропонує продовжити для України пільговий режим торгівлі

Європейська комісія запропонувала продовжити призупинення імпортних обовʼязків, квот і заходів щодо захисту торгівлі щодо українського експорту до ЄС ще на один рік, йдеться у повідомленні ЄК. Зазначається, що це рішення допоможе помʼякшити складну ситуацію, в якій українські виробники та експортери опинилися через війну.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Сьогодні ми вирішили відновити припинення обовʼязків і торговельних заходів на знак нашої постійної політичної та економічної підтримки. Ми підтримуємо Україну в ці важкі часи», – сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
  • Основна мета заходів – підтримати Україну, але вони також враховують інтереси галузі ЄС. З цією метою, а також із урахуванням значного збільшення імпорту деяких сільськогосподарських продуктів з України до ЄС у 2022 році, оновлені автономні торговельні заходи містять «прискорений захисний механізм для захисту ринку Союзу у разі потреби».
  • Тепер ця пропозиція буде розглянута Європейським парламентом та Радою Європейського Союзу з метою забезпечення плавного переходу від поточного режиму до нового.

Контекст

У травні минулого року Рада ЄС затвердила рішення про скасування на рік мита і квот на українські товари. Рішення призупиняє усі тарифи згідно з розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, які ще не були лібералізовані. Це стосувалося, зокрема, промислової продукції, оподаткування якої підлягало поступовому скасуванню до кінця 2022 року, фруктів і овочів, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції, що підлягає тарифним квотам.

Також скасовуються антидемпінгові мита та застосування загальних правил щодо імпорту з України.

Велика Британія також оголошувала скасування мит на всі товари з України. 

За підсумками 2022 року експорт товарів з України скоротився у грошах на 35% – до $44,1 млрд, за масою – на 38,4% – до 99,8 млн т, повідомив раніше заступник міністра економіки Тарас Качка. «У звичайних умовах показники торгівлі могли б видатися катастрофічними. Проте під час війни це подвиг: вивезти в умовах блокади портів і постійних атак на інфраструктуру майже 100 млн т продукції. Це перший рік, коли обсяг експорту й логістика вийшли на перший план», – зазначив Качка.

63% експорту припало на Євросоюз – $27,9 млрд (Польща – $6,6 млрд, Румунія – $3,8 млрд, Угорщина – $2,27 млрд, Німеччина – $2,23 млрд, Італія – $1,5 млрд, Іспанія – $1,5 млрд).

Найбільшим ринком експорту за межами ЄС стала Туреччина ($2,9 млрд), яка випередила Китай ($2,46 млрд).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні