Категорія
Новини
Дата

Комітет Європарламенту погодив скасування мит на український експорт ще на рік

У четвер, 27 квітня, комітет з міжнародної торгівлі Європарламенту дав зелене світло на подальше зупинення імпортних мит ЄС на український експорт терміном на один рік для підтримки економіки України, повідомляє пресслужба парламенту.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Члени комітету з міжнародної торгівлі схвалили пропозицію продовжити припинення дії імпортних мит, антидемпінгових мит та захисних заходів щодо українського експорту до Європейського союзу ще на рік на тлі війни Росії, яка обмежує можливості України у торгівлі з рештою світу.
  • Зупинення тарифів стосується фруктів та овочів, на які поширюється система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та переробленої сільгосппродукції, на яку поширюються тарифні квоти. 
  • Промислові товари оподатковуються нульовим митом з 1 січня 2023 року відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, тому їх не включено до нової пропозиції.
  • Планується, що проєкт звіту буде винесено на голосування всіма депутатами Європарламенту на пленарному засіданні 8–11 травня. Захід буде застосовуватися наступного дня після його публікації в Офіційному журналі ЄС.

Контекст

У травні минулого року Рада ЄС затвердила рішення про скасування на рік мита і квот на українські товари. Рішення зупиняє усі тарифи згідно з розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, які ще не були лібералізовані. Це стосувалося, зокрема, промислової продукції, оподаткування якої підлягало поступовому скасуванню до кінця 2022 року, фруктів і овочів, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції, що підлягає тарифним квотам. Також скасовуються антидемпінгові мита та застосування загальних правил щодо імпорту з України.

Велика Британія також оголошувала скасування мит на всі товари з України. 

Наприкінці лютого Європейська комісія запропонувала продовжити зупинення імпортних обовʼязків, квот і заходів щодо захисту торгівлі щодо українського експорту до ЄС ще на один рік, йдеться у повідомленні ЄК. Зазначається, що це рішення допоможе помʼякшити складну ситуацію, в якій українські виробники та експортери опинилися через війну. За даними Єврокомісії, ЄС є найбільшим торговим партнером України, на частку якого припадає 39,5% її торгівлі у 2021 році. Україна є 15-м найбільшим торговим партнером ЄС, на неї припадає близько 1,2% від загального обсягу торгівлі ЄС.

ЄС скасував тарифи та квоти на продукти харчування з України після вторгнення Росії, режим мав діяти до червня. Нині ЄС хоче продовжити торговельний режим воєнного часу з Україною, коли він закінчиться, але він матиме положення, які дозволять ЄС швидше вживати заходів для «захисту» власного ринку в майбутньому, повідомила очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні