Рада ухвалила закон про фінмоніторинг політиків. Рішення розблоковує перемовини про вступ до ЄС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила закон про фінмоніторинг політиків. Рішення розблоковує перемовини про вступ до ЄС

Getty Images

Верховна Рада ухвалила закон про посилення фінансового моніторингу політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs), повідомив народний депутат Ярослав Железняк. За документ проголосували 276 народних депутатів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, законопроєкт №9296-д був проголосований в цілому у редакції, яка відповідає міжнародним стандартам боротьби із відмиванням коштів і боротьби з тероризмом AML/CFT, і це буде зараховано як виконання вимог МВФ.
  • «Також це останній крок для початку переговорів про членство України у ЄС», – повідомив депутат.

Контекст

PEPs – особи, які займають важливі державні посади. Це президенти держав, прем’єр-міністри, міністри та їхні заступники, депутати, політичні діячі вищих рангів, високопосадовці судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництво Національного банку тощо. 

У світі є країни з недостатньо розвиненими демократичними основами, високим рівнем корупції та підкупу чиновників. Саме тому були впроваджені особливі підходи до фінмоніторингу операцій клієнтів, які обіймають/обіймали певні державні посади. 

У червні Національний банк унормував окремі питання щодо застосування ризик-орієнтованого підходу банків до клієнтів – політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs), які раніше містилися в рекомендаційних листах.

16 жовтня постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян повідомив, що поправки до законопроєкту про посилення фінансового моніторингу політично значущих осіб щодо відтермінування набуття чинності суперечать домовленостям України й Міжнародного валютного фонду (МВФ) і міжнародним стандартам.

«Узгодження дефініції національного публічного діяча (PEP) в Україні з міжнародними стандартами AML/CFT було й залишається ключовою реформою в попередніх і чинних програмах, які підтримує МВФ, і так само важливе на шляху до членства в ЄС», – зазначив Степанян.

Комітет Ради з питань фінансів, податкової та митної політики переглянув своє рішення від 13 жовтня та відкликав правку про відтермінування фінмоніторингу до вступу України в ЄС, повідомив очільник комітету Данило Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні