Категорія
Новини
Дата

«Європейська солідарність» назвала диверсією свідчення Медведчука проти Порошенка

Партія «Європейська солідарність» назвала «інформаційною диверсією в інтересах Росії» заяви підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука на адресу пʼятого президента Петра Порошенка. «ЄС» закликала владу зберігати внутрішню єдність.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Медведчук, який рятує свою шкуру від відповідальності за антиукраїнську діяльність, готовий «заявляти» будь-що про будь-кого… Немає жодних сумнівів, що слова про Порошенка Медведчуку написали замовники, тому й читав він їх із суфлера. 
  • У «ЄС» висловили жаль, що СБУ в умовах війни «не розслідує справи про очевидну колаборацію з ворогом деяких генералів СБУ та депутатів Верховної Ради, а монтує яскраві політично мотивовані ролики із «псевдосвідченнями» Медведчука».
  • Публічна дискусія між владою та опозицією може повернутися на порядок денний не раніше, ніж завершиться війна. До того часу всі сторони мають спільно працювати на перемогу, йдеться у заяві. .
  • «ЄС» закликає владу зберігати внутрішню єдність як запоруку перемоги. «Ворог не Порошенко, ворог – Путін. Війна ясно показала, хто є хто: хто боровся і бореться за Україну, а хто хоче повторення вічних історичних сценаріїв розколу України зсередини», – заявили в «ЄС».

Контекст

Затриманий СБУ Віктор Медведчук, якому висунуто підозру в державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного пального. Медведчук деталізував роль у схемі Порошенка.

«Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», – повідомив Медведчук.

Медведчук запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання Порошенка. І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп, – до $42 млн. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачування дизелю через магістраль припинилося.

Інформація, яку надав Медведчук у справах щодо закупівлі вугілля у так званих «Л/ДНР» у 2014–2015 роках і виведення з державної у приватну власність частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», підтверджує весь масив доказів, зібраний СБУ. Про це голова СБУ Іван Баканов розповів в ефірі національного телемарафону. «Він підтверджує, що експрезидент Порошенко використовував зв’язки Медведчука з керівництвом РФ, щоб організувати певні бізнесові схеми. І вони, на думку СБУ, були точно не в інтересах України», – заявив Баканов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні