Віктор Медведчк, 67. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Нова кримінальна справа. Віктора Медведчука можуть заарештувати, якщо він не внесе заставу в 1 млрд грн

Віктор Медведчк, 67. Фото Shutterstock

Детективи Державного бюро розслідувань вручили народному депутату від фракції «Опозиційна платформа – За життя», бізнесменові, чий статок Forbes оцінює в $620 млн, Віктору Медведчуку клопотання про арешт з альтернативою застави в 1 млрд грн (близько $38 млн)

Медведчука підозрюють у зраді, сприянні тероризму й порушенні законів і звичаїв війни. Йому загрожує від 12 років в'язниці до довічного ув'язнення.

У клопотанні сторона звинувачення наполягає на взятті Медведчука під варту до 19 листопада 2021 року, доки триває досудове розслідування. Які ще запобіжні заходи просять детективи:

  • прибувати на кожну вимогу до суду, органів досудового розслідування, до прокурора, слідчого судді;
  • не виїжджати з Києва й Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;
  • інформувати слідчих і прокурорів про зміну місця проживання чи роботи;
  • здати на зберігання закордонні паспорти;
  • носити електронний браслет.

У чому звинувачують Медведчука

Генпрокурор Ірина Венедиктова 8 жовтня повідомила, що детективи підозрюють Медведчука в причетності до незаконної поставки вугілля з неконтрольованої Україною території Донбасу в 2014–2015 роках.

Після того як Росія захопила частину Донбасу, Україна опинилася на межі енергетичної кризи. Було вирішено закуповувати вугілля в ПАР, але Росія зірвала ці контракти за допомогою Медведчука, сказав «Інтерфакс-Україна» глава СБУ Іван Баканов. За посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України. Вони створили штучні перешкоди для поставок вугілля з ПАР, і контракти були зірвані. Це спровокувало хвилю віялових відключень електроенергії в нашій країні, каже Баканов. Згодом, при високому попиті на вугілля, за словами глави СБУ, за сприяння Медведчука були організовані незаконні схеми його поставок з окупованих територій в Україні.

Медведчук уже знаходиться під домашнім арештом із травня через підозри в трьох епізодах протиправної діяльності і співпраці з Росією. Перший: у 2015 році він вступив в попередню змову з російським чиновником для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря. Другий стосується передачі спецслужбам Росії відомостей, що містять державну таємницю. Третій: участь у розробці антиукраїнського проєкту «Луч». Його організатори планували відправляти українських трудових мігрантів на заробітки до Росії, а коли ті повернуться додому, поширювати через них пропаганду в Україні.

Медведчук зобов'язаний перебувати під домашнім арештом до 31 жовтня.

Крім кримінальних справ, із лютого проти нього також діють санкції Ради нацбезпеки (РНБО) в зв'язку з підозрою у фінансуванні тероризму. Через санкції, за словами депутата «Опозиційної платформи – За життя» Рената Кузьміна, Медведчук не зможе заплатити заставу – РНБО заборонила йому здійснювати будь-які фінансові операції в лютому 2021 року. «Банк просто не прийме платіж через заборону», – пише Кузьмін у Фейсбуці.

Що значить нове клопотання

У новому клопотанні йдеться про нову кримінальну справу, яка, однак, була зареєстрована в 2016 році, каже Діана Яковлева, керівник практики кримінального права юридичної компанії AS Legal. «Такі дії сторони обвинувачення можна назвати «запрошенням» на так зване «нове коло», – каже юрист.

У найближчому майбутньому, за її словами, події розвиватимуться так:

  • вручення підозри;
  • вручення клопотання про застосування запобіжного заходу та його оскарження;
  • проведення слідчих дій;
  • продовження поточного запобіжного заходу;
  • завершення досудового слідства та відкриття матеріалів стороні захисту;
  • вручення обвинувального акта і його направлення до суду.

Яке б рішення не прийняв суд із питання обрання запобіжного заходу, найімовірніше, це рішення буде оскаржене однією зі сторін в апеляційному суді, вважає Яковлєва.

Сторона звинувачення, за її словами, перш ніж просити запобіжний захід, має упевнитися, що в ній є необхідність (наприклад, є ризик того, що підозрюваний може переховуватися від слідства). Медведчук же знаходиться під домашнім арештом і не порушує його. «Позиція звинувачення наводить на думку про навмисний тиск», – каже юрист.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні