Категорія
Новини
Дата

Медведчук розповів про схему виведення з держвласності нафтопродуктопроводу і дав показання проти Порошенка

Затриманий СБУ Віктор Медведчук, якому висунуто підозру в державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного пального. Медведчук деталізував роль у схемі п'ятого президента Петра Порошенка.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Віктор Медведчук заявив, що Петро Порошенко не просто звернувся до нього з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й «забезпечив прийняття необхідних рішень у всіх українських інстанціях».
  • «Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», – повідомив Медведчук.
  • Медведчук запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання Порошенка. І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп, – до $42 млн. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачування дизелю через магістраль припинилося.
  • Також Медведчук розповів деталі налагодження в 2014–2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих «Л/ДНР», практично – у ватажків бойовиків.
  • «У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему», – сказав Медведчук.
  • Він назвав конкретні прізвища високопосадовців, причетних до завдання шкоди інтересам нашої держави, – колишніх урядовців, екскерівництва Нацбанку, народних депутатів та представників правоохоронних структур.

Медведчук розповів про схему виведення з держвласності нафтопродуктопроводу і дав показання проти Порошенка /Фото 1

Інфографіка: СБУ

Контекст

У квітні СБУ затримала Медведчука після втечі з-під домашнього арешту на початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого.

У 2021 році СБУ оголосила кілька підозр Медведчуку. Його підозрюють у вчиненні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Одна зі справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купувалося за готівку, і таким чином проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн грн.

Інша – незаконне заволодіння ТОВ «Прикарпатзахідтранс» ділянкою державного нафтопроводу вартістю понад 200 млн грн. У лютому 2021 року РНБО повернула трубопровід у державну власність.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні