Категорія
Новини
Дата

Євросоюз планує виділити Україні €5 млрд допомоги наступного тижня – Bloomberg

Європейський Союз готується виділити новий пакет фінансування у розмірі €5 млрд для України. Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, запропонує кредитний пакет наступного тижня, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами дипломатів ЄС, гроші мають допомогти Києву покрити невідкладні витрати, включаючи заробітну плату та пільги.
  • За словами чиновників у Євросоюзі, це фінансування є частиною ширшого пакета у розмірі €9 млрд, який ЄС раніше пообіцяв виділити для підтримки фінансового становища України.
  • У липні міністри фінансів ЄС схвалили початковий пакет допомоги Україні у розмірі €1 млрд, але решту пакета допомоги не виділяли через розбіжності серед країн альянсу.
  • Німеччина наполягає на наданні Україні безповоротних рантів, стверджуючи, що вища сума боргу завдасть ще більше збитків економіці.
  • За словами дипломата ЄС, під час зустрічі лише Угорщина утрималася від підтримки рішення. Офіційне ж схвалення пропозиції потребує одностайності серед 27 національних урядів.
  • Очікується, що міністри фінансів ЄС ухвалять політичну декларацію на полях зустрічі наступного тижня в Празі. 
  • Пакет допомоги має бути схвалений державами-членами та Європейським парламентом.

Контекст

Наприкінці червня Європейський Союз ухвалив рішення щодо виділення Україні €9 млрд допомоги, беручи до уваги, що держава продовжує протистояти російському вторгненню. Про це повідомив премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, пише його канцелярія у Твіттері. Кошти будуть виділені на короткострокову перспективу для «наявних потреб, щоб підтримати уряд, державний бюджет», говорила раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Україна потребує близько $5 млрд на місяць додаткового фінансування. Наразі можна розраховувати на понад $11,5 млрд, сказав в інтервʼю Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур.

За його словами, Світовий банк надав $1 млрд, очікується ще $2 млрд. Конгрес США проголосував за пакет, який містить $8,5 млрд прямої допомоги. Уряд Канади оголосив, що передасть $1 млрд у спеціальних правах запозичення (СПЗ). Єврокомісія заявила про макрофін. Наразі найбільшим донором траст-фонду є США – $1 млрд, наголосив Качур.

ЄС планує спільний випуск боргових зобовʼязань, а також використання заарештованих у межах санкцій активів російських олігархів для відновлення зруйнованої війною України, повідомив Bloomberg із посиланням на проєкт плану ЄС.

Ініціатива ЄС передбачає створення структури під назвою RebuildUkraine, куди направлятимуть усі ресурси на відновлення України. В її рамках ЄС розгляне і використання російських активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні