Категорія
Новини
Дата

Україна вже зібрала понад $11,5 млрд додаткового фінансування. США – найбільший донор траст-фонду

Україна потребує близько $5 млрд на місяць додаткового фінансування. Наразі можна розраховувати на понад $11,5 млрд, сказав в інтервʼю Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • На горизонті трьох-чотирьох місяців уже приблизно можна розуміти, як Україна буде фінансувати свої потреби, зазначив Качур. За його словами, Світовий банк надав $1 млрд, очікується ще $2 млрд. Конгресс США проголосував за пакет, який включає $8,5 млрд прямої допомоги. Уряд Канади оголосив, що передасть $1 млрд у спеціальних правах запозичення (СПЗ). Єврокомісія заявила про макрофін. 
  • Наразі найбільшим донором траст-фонду є США – $1 млрд, наголосив Качур. З них $500 млн вже у фонді, очікується перерахування другої частини – допомоги від USAID на $500 млн. Угоду вже підписано. 
  • Від Нідерландів надійшло $100 млн, від Швеції – $50 млн. Також була низка дрібніших трансферів у $10–20 млн або менше. Наприклад, Ісландія надала $500 000.
  • Загалом Світовий банк анонсував Україні $3 млрд. Станом на 10 травня – $997 млн. У кінці травня – на початку червня планується схвалення проєкту з фінансування заробітних плат для держслужбовців та вчителів на $1,5 млрд: $500 млн одразу та потім по $200 млн на місяць, сказав Качур. Додатково ведуться перемовини про те, щоб вже в червні збільшити обсяги до $2 млрд за рахунок гарантій від британського уряду.

Контекст

У березні державні витрати України перевищили надходження приблизно на $2,7 млрд. Очікується, що розрив збільшиться до $5–7 млрд на місяць у квітні та травні. МВФ очікує, що українська економіка скоротиться на 35% цього року. Валовий державний борг України у 2022 році збільшиться до 86,2%. У 2021-му він знизився з 61% до 49%. 

Україна потребує $15 млрд фінансування протягом наступних трьох місяців, заявляла раніше директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва. Вона запропонувала підтримку у вигляді ґрантів у рамках скоординованих зусиль з боку країн-членів фонду. За словами премʼєрміністра Дениса Шмигаля, у вигляді ґрантів та кредитів Україна вже домовилася про загальну підтримку у $10 млрд, з яких $4,5 млрд уже отримала.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні