Категорія
Новини
Дата

Конфіскація активів російських олігархів та випуск боргових зобовʼязань. Як ЄС збирається фінансувати відбудову України

Європейський Союз планує спільний випуск боргових зобовʼязань, а також використати заарештовані в рамках санкцій активи російських олігархів для відновлення зруйнованої війною України, пише Bloomberg із посиланням на проєкт плану ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ініціатива ЄС передбачає створення структури під назвою RebuildUkraine, куди направлятимуть всі ресурси на відновлення України. В її рамках ЄС розгляне і використання російських активів, пише видання.
  • Берлін готовий розглянути можливість заарештувати закордонні резерви російського центробанку для фінансування реконструкції українських міст, заявив раніше міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер.
  • Йдеться також про спільний випуск боргових зобовʼязань та залучення ґрантів від членів ЄС та третіх країн. «З огляду на масштаби позик, які, ймовірно, знадобляться, Єврокомісія може бути уповноважена залучати фінансування для позик на ринках капіталу від імені ЄС», – сказано у проєкті.
  • ЄС розуміє, що він має фінансувати «левову частку» зусиль щодо відновлення України щонайменше протягом найближчих 10 років, зазначає видання. Ці зусилля повинні поєднувати фінансування ЄС, внески держав-членів та підтримку європейських фінансових інституцій, включаючи Європейський інвестиційний банк, заявив чиновник ЄС. 
  • Глава МЗС України Дмитро Кулеба 16 травня заявив своїм колегам із ЄС, що витрати на відновлення України можуть становити €1 трлн, повідомили джерела Bloomberg.
  • Єврокомісія в координації з союзниками та міжнародними організаціями запропонує пакет допомоги Україні, щоб допомогти покрити фінансовий дефіцит країни на $15 млрд протягом наступних трьох місяців, пише видання. В його рамках ЄС надасть Україні кредити на €7–8 млрд для покриття найневідкладніших витрат.

Контекст

На початок квітня половина держав-членів ЄС повідомили Єврокомісії про блокування активів громадян та організацій РФ та Білорусі на €29,5 млрд. У списку, зокрема, яхти, вертольоти, нерухомість, а також предмети мистецтва на €6,7 млрд. Крім того, країни ЄС заблокували транзакцій на суму в €196 млрд.

Раніше Польща закликала союзників по ЄС узгодити нові повноваження, які спростять арешт і продаж підсанкційних російських активів. Основний принцип полягає в тому, що РФ розпочала цю війну і вона має заплатити за неї, заявив у інтервʼю FT заступник голови МЗС Польщі Павло Яблонський.

Проте європейські чиновники попереджали про юридичні барʼєри в країнах ЄС для конфіскації активів у тих випадках, коли не йдеться про кримінальні справи. Санкції є підставою для заморожування активів, але не для конфіскації. Тому в Брюсселі розглядається можливість конфіскації активів приватних осіб, які намагаються уникнути санкцій.

Минулого тижня повідомлялося, що Єврокомісія за два тижні представить юридичну ініціативу про визнання злочином ухилення від виконання санкцій ЄС проти РФ. Такий крок має полегшити конфіскацію заморожених активів, повʼязаних з РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні