Exxon веде переговори про купівлю конкурента Pioneer за $60 млрд. Угода стане найбільшою для нафтових компаній майже за чверть століття /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Exxon веде переговори про купівлю конкурента Pioneer за $60 млрд. Угода стане найбільшою для нафтових компаній майже за чверть століття

Getty Images

Exxon Mobil завершує угоду з поглинання компанії Pioneer, яке може коштувати приблизно $60 млрд і змінить нафтову промисловість США, пише The Wall Street Journal. Угоду може бути укладено вже найближчими днями.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, ExxonMobil веде переговори про купівлю Pioneer Natural Resources, що стане найбільшим придбанням нафтової компанії за понад два десятиліття.
  • Придбання компанії Pioneer із ринковою капіталізацією близько $50 млрд, ймовірно, стане найбільшою угодою Exxon із моменту її злиття з Mobil у 1999 році. Це дасть Exxon домінуюче становище в Західному Техасі та Нью-Мексико. Цей регіон, за словами нафтового гіганта, є невідʼємною частиною його планів зростання.
  • Націлювання Exxon на компанію Pioneer, яка є найбільшим виробником нафти в Техасі, відбувається на тлі того, що компанія, яка має багато грошей після серії рекордних квартальних прибутків, займається пошуком придбань для розширення виробництва..
  • У квітні The Wall Street Journal повідомив, що обидві компанії проводять попередні переговори.
  • Ринкова вартість Exxon становить $436 млрд, тому угода, яка стане найбільшим поглинанням року, має бути легко здійсненною. 

Контекст

Рішення Exxon про купівлю Pioneer, навіть після придбання компанії Denbury, оператора трубопроводу CO2, сигналізує про те, що компанія, як і раніше, планує насамперед спиратися на свій традиційний нафтогазовий бізнес протягом десятиліть.

І Exxon, і Pioneer повідомили про рекордний прибуток у 2022 році – $56 млрд і $8 млрд відповідно – після того, як повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до різкого зростання цін на нафту і газ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні